APEL ČITAOCIMA:

POMOZITE DA PLATIMO DRAKONSKU KAZNU!

Vaša i naša Autonomija je sada već pod žestokom baražnom vatrom režima u Srbiji i prinuđeni smo da od svih vas, naših čitalaca u Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu, zatražimo i finansijsku pomoć, jer ćemo – sada je to više nego očigledno – jedino na taj način opstati.

Pored pretnji smrću koje neprestano dobijamo i koje su orkestrirane sa izjavama pojedinih visokih funkcionera režima, pored činjenice da niti jedna od pretnji – doslovno nikada – nije procesuirana, pored neprestanih tabloidnih laži i uvreda zahvaljujući kojima su naši urednici i novinari dobili “status” državnih neprijatelja, pored mnogobrojnih drugih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo u radu i životu – sada smo skandaloznom i više nego očigledno politički motivisanom presudom Apelacionog suda u Beogradu, osuđeni da platimo nešto manje od 400.000 dinara po jednoj besmislenoj privatnoj tužbi.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu od 6. aprila 2017. godine, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, te je prethodno odbijena tužba Daniela Kulačina, nekadašnjeg funkcionera ekstremističke Treeće Srbije, ovog puta usvojena, a Autonomija, odnosno njegov izdavač Nezavisno društvo novinara Vojvodine, obavezani su da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti isplate iznos od 300.000 dinara, na koji se dodaju zatezne kamate i sudski troškovi.

Kulačin se osetio uvređenim zbog teksta Larise Inić, u kojem su izneti isključivo vrednosni sudovi i u kojem se između ostalog nalazi i citat iz lista Mađar so. Vest iz Mađar soa objavile su prethodno i agencije, i ona je osvanula u ogromnom broju medija. Skoro cela tužba se zasniva na tom citatu, iako se iz teksta jasno vidi da je u pitanju navod. Kulačin u tužbi tvrdi da nije bio član Treće Srbije, a NDNV je na sudu nesporno dokazao da jeste, i da je ispred ove stranke bio član jednog radnog tela novosadskog parlamenta. Kulačin nije koristio pravo na odgovor niti bilo šta na šta ima pravo po Zakonu o javnom informisanju i medijima, a u procesu je jasno dokazano da je NDNV proverio informacije koje je objavio. Tužba je, kao što procenjuje Viši sud u Beogradu, neosnovana i zbog toga ju je odbacio u celini.

Drakonska presuda Apelacionog suda u Beogradu je potpuno konfuzna, zasnovana na pogresnom uvidu u stvari, njom kao da se poručuje da vlast može da radi šta hoće, pa i da na ovakav način gasi medije... Jednom rečju, presuda Apelacionog suda u Beogradu predstavlja pravno nasilje nad slobodnim medijima...

Presuda je izvršna i NDNV mora da plati kaznu iako će se žaliti svim drugim instancama, uključujući i Evropski sud u Strazburu. A do konačne pobede u koju ne sumnjamo, mogu proteći godine. I na to vlast računa.

Autonomija, kojoj je izdavač Nezavisno društvo novinara Vojvodine, medij je civilnog sektora i finansira se isključivo putem namenskih projekata sa namenskim troškovima. Drugim rečima, Autonomija nema sredstava da plati drakonsku kaznu koja nam je razrezana, a ukupan iznos sredstava treba da plati najkasnije do 30. maja. Pozivamo vas zato da iskažete solidarnost i da nam finansijski pomognete na sledeći način:

Podaci za uplate u dinarima:

Primalac:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Zmaj Jovina 3/1, 21000 Novi Sad
Svrha uplate – donacija
Broj dinarskog računa
250-2060000665060-95

Podaci za uplate u ino valutama:

SWIFT – GIBARS22
Broj računa EUR
IBAN RS35340000001100602573
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV,
Zmaj Jovina 3/1, 21000 Novi Sad, Serbia
Banka – ERSTE BANK AD Novi Sad,
Bulevar oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Serbia

Uplate preko PayPal naloga:

Šta vam, dragi prijatelji, nudimo zauzvrat? Nudimo vam čvrsto obećanje da ćemo vaš novac iskoristiti da platimo ovu kaznu i za to ćemo vam ponuditi dokaze. Nudimo vam čvrsto obećanje da ćemo nastaviti tamo gde smo stali: da kritički, nepristrasno i profesionalno izveštavamo o režimu i mnogobrojnim devijacijama u društvu koje su posledica pogubne nacionalističko-koruptivne politike koja se vodi na ovim prostorima poslednjih nekoliko decenija. Čvrsto vam obećavamo da vas nećemo izneveriti!

Opravdano se plašimo da će ovakvih sudskih presuda biti u narednim mesecima još. I ne samo sudskih presuda nego i raznih drugih vrsta finansijskog i svakog drugog iscrpljivanja. Režim će pravosuđe i druge “resurse” sve više koristiti kao batinu protiv “neposlušnih” medija. Ovaj režim je osvedočeni neprijatelj medija i slobode uopšte. Prvi čovek režima je osoba koja je krajem devedesetih godina lično uništavala tadašnje nezavisne medije, kao ministar informisanja, upravo koristeći i pravosuđe u tu svrhu. U vreme njegovog mandata ubijen je i naš kolega Slavko Ćuruvija, a to ubistvo ni nakon 18 godina nije rešeno. I danas živimo u atmosferi straha, pretnji i nasilja koju svesno kreira režim.

Danas je napadnuta Autonomija. Sutra će to biti svaki pojedinac koji se usudi da razmišlja svojom glavom.

Jedan od načina da se borimo protiv uzurpatora jeste da se držimo zajedno!

Vaša redakcija

Do sada donirano
3147€
Razrezan iznos
3500€

Podaci za uplate u dinarima:

Primalac:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Zmaj Jovina 3/1, 21000 Novi Sad
Svrha uplate – donacija
Broj dinarskog računa
250-2060000665060-95

Podaci za uplate u ino valutama:

SWIFT – GIBARS22
Broj računa EUR
IBAN RS35340000001100602573
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV,
Zmaj Jovina 3/1, 21000 Novi Sad, Serbia
Banka – ERSTE BANK AD Novi Sad,
Bulevar oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Serbia

Uplate preko PayPal naloga:

Podelite ovu stranicu!