Pomoć paorima do 15 milijardi dinara

Vojvođanski poljoprivrednici izneli su oprečna mišljenja o merama za ublažavanje posledica suše

23. avg 2012

Ministarstvo poljoprivrede Srbije predložiće na današnjoj sednici Vlade usvajanje vanrednih mera za ublažavanje posledica suše, za šta će biti obezbeđeno od 12 do 15 milijardi dinara, izjavio je danas resorni minisrar Goran Knežević.

„Mere su podeljene u tri segmenta i podrazumevaju oslobađanje ili prolongiranje određenih finansijskih obaveza poljoprivrednika, adekvantne intervencije na tržištu iz Robnih rezervi radi stabilnosti snabdevanja i cena i neposrednu finansijsku pomoćpoljoprivrednicima kroz povećanje određenih podsticaja“, rekao je Knezević novinarima u ministarstvu.

Merama je predviđeno odlaganje vraćanje subvencionisanih kredita, oslobađanja plaćanja naknade za navodnjavanje i odvodnjavanje, privremeno ukidanje carina i prelevmana na uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve, i interventnu kupovinu 200.000 tona merkantilnog kukuruza za potrebe Robnih rezrvi.

Knežević je istakao da bi 10 mera koje će biti predložene na usvajanje bile „znatno izdašnije da nismo zatekli katastrofalnu situaciju u finansijama ovog ministarstva“.

Izrazio je očekivanje da će poljoprivrednici prihvatiti mere „kao racionalne i jedino objektivno moguće u ovom trenutku“ i da će „podržati napore Vlade i resornog ministarstva“ da im pomognu.

 

Poljoprivrednici oprečno o merama Vlade Srbije

Vojvođanski poljoprivrednici izneli su oprečna mišljenja o merama za ublažavanje posledica suše, koje bi danas Vlada Srbije trebala da usvoji na predlog Ministarstva poljoprivrede.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Paor” iz Crepaje Miroslav Grubanov smatra da su nekim od predloženih mera mali i srednji poljoprivredni proizvođači stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na velike.

“Ispada ko ima njemu daj, a ko nema njemu uzmi da se ne muči, jer su stavljeni u neravnopravan položaj oni poljoprivrednici koji nisu uspeli da dobiju državnu zemlju u zakup”, rekao je Grubanov agenciji Beta.

Pored oslobađanja plaćanja zakupa državnog zemljišta za 2012. godinu, Grubanov je kritikovao i meru koja se odnosi na uvoz žitarica bez carina i prelevmana “jer će to velikim igračima omogućiti da kupe robu i jeftino je i izvezu, a potom je uvezu i prodaju po mnogo višoj ceni.

“Ostale mere su prihvatljive, ali pomenute dve odgovrajaju za svega dva do tri odsto proizvođača. Razlog za to je što je država pregovarala samo sa velikim poljoprivrednicima, a sa malim i srednjim nisu se ni konsultovali”, rekao je Grubanov.

On se zapitao i sta će biti sa isplatom subvencija od 6.500 dinara po hektaru, zbog koje su nedavno održani protesti poljoprivrednika i blokade puteva širom Vojvodine.

Poljoprivredni proizvođač Pavle Nenadović iz Vognja kod Rume pozdravio je predlog mera Ministarstva poljoprivrede i rekao da će biti oduševljen ako ih Vlada Srbije prihvati.

“Poljoprivrednici su na ivici egzistencije i ako se ovo bude sprovelo mogu samo da kažem: Svaka čast. Drago mi je što je novo Ministarstvo poljoprivrede imalo sluha za nas i pored toga što je došlo u veoma lošoj situaciji koja nije izazvana njihovom krivicom, već sušom”, rekao je Nenadović.

Ovaj rekorder u proizvodnji kukuruza i član Kluba 100P plus smatra da će biti jako sretan ako ove godine bude imao prinos od dve tone po hektaru, jer na polovini zemlje neće ni imati prinose kukuruza.

Prema njegovim rečima, kukuruz je na potezu od Kuzmina do Inđije rodio veoma loše i na pojedinim parcelama prosečni prinos je manji od pola kilograma po hektaru, što ne pamti kada se poslednji put dogodilo.

“Najvažnije je da se poljoprivrednicima omogući odlaganje plaćanja kredita i dugova, jer su na ivici egzistencije”, rekao je Nenadović i pozdravio odluku da se odloži plaćanje zakupa državnog zemljišta, jer smatra da se time niko ne favorizuje pošto su  sušom više kažnjeni oni koji su ulagali i uzimali zemlji pod zakup.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga