Pomoć pokrajine i EU za otvaranje 10 firmi u vlasništvu Roma

Aktivnosti koje se tiču poboljšanja položaja Roma u Vojvodini prepoznate su od strane EU kao „jedne od najboljih u Evropi”

29. dec 2011

Predstavnici deset novoosnovanih preduzeća čiji su vlasnici Romi potpisali su danas ugovore sa Kancelarijom za inkluzijom Roma u Vojvodini i sa pokrajinskom vladom u okviru projekta “Poboljšanje zaposlenosti Roma na teritoriji Vojvodine”.

Ugovor podrazumeva subvencije od 200.000 dinara za novoosnovane firme, kao i računarsku opremu i pomoć u knjigovodstvenim i u marketinškim uslugama.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se romska zajednica nalazi u „začaranom krugu”, jer ne mogu da steknu egzistenciju pošto nemaju obrazovanje, a ne mogu da steknu obrazovanje jer nemaju mogućnost da rade i nemaju mogućnost da finansiraju to obrazovanje. On je podsetio da je pokrajinska vlada do sada uspela da pomogne u otvaranju pedesetak firmi čiji su vlasnici Romi, a da će sada, uz pomoć Evropske unije, pomoći otvaranje  još deset preduzeća.

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin rekao je da su aktivnosti koje se tiču poboljšanja položaja Roma u Vojvodini prepoznate od strane EU kao „jedne od najboljih u Evropi”. Dodao je da predstavnici pokrajnskih vlasti zbog toga obilaze evropske zemlje i predstavljaju projekte rešavanja i poboljšavanja položaja romske nacionalne zajednice u Vojvodini. „Naš model afirmiše obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje Roma, a njegov cilj je integrisanje romske populacije u društvenu zajednicu”, naveo je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović najavio je da će na proleće biti raspisan još jedan konkurs, koji će imati za cilj osnivanje još 10 firmi i preduzeća.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga