- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pomoć Mađarskom centru za sanaciju štete

Vojvođanski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice odlučio je da Mađarskom kulturnom centru „Šandor Petefi“ u Novom Sadu uputi 500.000 dinara za sanaciju štete nastale demoliranjem objekta.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, saglasnost za davanje pomoći dao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, a sredstva će biti isplaćena iz budžetskih rezervi.

Resorni sekretarijat je ocenio da je demoliranje svakog obeležja kulturnog identiteta, kao što je Mađarski kulturni centar nedopustiv čin koji se mora oštro osuditi i kazniti najstrožim zakonskim merama.

Pokrajinski sekretarijat izrazio je uverenje da se ovakvi znaci vandalizma i nasilja neće ponavljati na teritoriji multikulturne Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Nepoznati provalnici tokom vikenda upali su u veliku salu Mađarskog kulturnog centra, razvalili luster, stolice, klavir, muzičke uređaje i uništili cveće, ali iz njega nisu ništa odneli.

Mađarski kulturni centar opljačkan je pre nekoliko godina, ali su tada provalnici upali u kancelarije u potrazi za novcem i tehničkom opremom.

Centar se nalazi u novosadskom naselju Telep i u novembru će obeležiti 60. godišnjicu postojanja kulturno-umetničkog društva i 80. godišnjicu postojanja tehničke sekcije centra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!