Zrenjaninci dali pomen zrenjaninskoj vodi

“Zbogom pijaća vodo. Zbogom zdrava, čisto i okrepljujuća majko života. Laka ti bila crna zemlja"

12. apr 2014

Oko stotinu Zrenjaninaca je danas dalo desetogodišnji pomen zrenjaninskoj vodi. Oni su, paljenjem sveća i polaganjem venca pored praznih balona i umrlice, poručili da je Zrenjanin još uvek žedan. Predsednik udruženja „Naš grad naša stvar“ Zdravko Vujasinović je poručio i da ih pretnje koje im stižu preko društvenih mreža neće zaplašiti.

„Danas smo napravili performans kao pokušaj da animiramo što širu javnost i kako bismo dali desetogodišnji pomen našoj vodi. Zapalili smo sveće i položili venac kod Vodotornja, koji je simbol zrenjaninske zabranjene vode”, rekao je za Autonomiju Vujasinović.

Predstavnici ovog udruženja uputili su zrenjaninskim vlastima zahteve, kako bi ubuduće bili uključeni u rešavanje problema sa pijaćom vodom u Zrenjaninu i kako bi građani bili obavešteni o svemu što se u vezi sa tim dešava. Oni su, obraćajući se prisutnima, upitali i na koji način je izabran nov direktor zrenjaninskog Vodovoda.

“Želimo da sve bude po zakonu i da građani budu informisani na vreme. Vlast je ovaj put zainteresovana da se pozabavi ovim problemom i nadamo se da ćemo se sresti na ‘sredini puta’, jer ovde ne bi smelo da bude podela i pitanje pijaće vode u Zrenjaninu mora biti zajedničko za sve nas”, poručio je Vujasinović.

“Očekujemo i brz odgovor na peticiju koju smo predali republičkim vlastima, a rečeno nam je i da ćemo biti pozvani na sastanak na kojem ćemo razgovarati o svemu. U međuvremenu, u planu je da organizujemo i javnu raspravu, na koju ćemo pozvati sve bivše i sadašnje političare, koji su učestvovali ili učestvuju u donošenju odluka o vodi, a u planu je i održavanje koncerta”, rekao je predsednik udruženja “Naš grad naša stvar”.

Vujasinović je poručio i da ih ne plaše pretnje koje su im upućene.
“Prete nam preko društvenih mreža, a pokušali su da nas zaplaše sa nekih lažnih profila, što nas uopšte ne može uplašiti, već samo ojačati. Ne očekujemo nikakvu reakciju nadležnih, niti smo te pretnje prijavili”, istakao je Vujasinović.

On je pretnje ocenio ‘smešnim’. “Verovatno su ostrašćene i u pitanju su pojedinci. Poručili su nam da će pokušati da nas ukinu, jer mi pokušavamo u ovom gradu da unesemo nemir”, objasnio je zrenjaninski aktivista. Zrenjanin voda pomen

Tokom današnjeg performansa zrenjaninski književnik Uglješa Šajtinac pročitao je opelo za zrenjaninsku vodu, u kojem se oprostio od nje, poželevši joj laku zemlju.

“Zbogom pijaća vodo. Zbogom zdrava, čisto i okrepljujuća majko života. Laka ti bila crna zemlja. Lakša od svih nadzemnih grehova, obećanja i sporenja. Ne znamo na kojim ćeš se geološkim okolnostima i dubini naći i desiti, ali na ovim prostorima će trag tvog pominjanja biti tamna izmaglica od neodgovornosti, nadmudrivanja, nespremnosti, sujete i nagovaranja”, rekao je Šajtinac.

On je dodao i da se danas ispraća izvesnost. “Nismo se sa tobom lepo saživeli. Stigli smo do kraja nesporazuma, ali ne sa tobom, već među nama. Ako dete u kolevci ili paor na njivi kaže žedan sam, da li želi ili preti? Budi bolja sa drugim, ma gde si i u čijoj god vlasti i milosti. Imali smo i nadu i priliku, ali uzalud. Laka ti bila crna zemlja, lakša od nas.”, poručio je Šajtinac u opelu.

Ž. Majski 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga