Pomen ubijenoj demokratiji u Novom Sadu: Vučiću, ne bojimo te se

"Na predsedničkim izborima u Srbiji nije pobedila volja građana, već nasilništvo, zastrašivanje i ucene"

11. maj 2017

Grupa studenata i mladih iz Novog Sada izvela je danas performans „pomen za demokratiju u Srbiji koja je ubijena na predsedničkim izborima u aprilu“.

Učesnici performansa bili su obučeni u crnu odeću, položili su cveće na krst koji su postavili na Trgu slobode i potom održali minut ćutanja.

„Udovica u crnom“ podelila je učesnicima i crni flor koji su mogli da zakače na garderobu, a sa razglasa je pušten „Rekvijem“ Volfganga Amadeusa Mocarta.

„Aleksandre Vučiću, mi dolazimo, nosimo pištaljke i slobodu. Ne bojimo te se, želimo slobodnu Srbiju u kojoj nema mesta za tebe“, poručili su okupljeni.

Student Milovan Nikolić rekao je da je demokratija ubijena 2. aprila tokom predsedničkih izbora „ucenama, zastrašivanjem i krađom“.

Na predsedničkim izborima u Srbiji nije pobedila volja građana, već nasilništvo, zastrašivanje i ucene. Demokratiju smo na ulicama ispraćali skoro mesec dana, neki u crvenom, neki u žutom, da bismo ovaj dan svi dočekali u crnom“, kazao je Nikolić.

On je poručio da čovek koji je naložio ubistvo demokratije u Srbiji (Aleksandar Vučić), danas izjavljuje da je „demokratski vođa jedne slobodne zemlje“.

„Aleksandre Vučiću – ubico! 2. aprila, pre 40 dana, u Srbiji je ubijena slobodna volja građana“, istakao je Nikolić.

Dodao je da će „na zgarištu te smrti“ građani imati priliku da na lokalnim izborima u Beogradu, a zatim i na mogućim parlamentarnim izborima izgrade „društvo slobodno od uticaja kriminala i nelustriranih političara“.

„Da bi Vučić postao predsednik, Vlada mora pasti. Ne dozvolimo da Srbija ostane u mraku, moramo se boriti protiv ovoga i samo naše prisustvo ovde pokazuje da ne želimo da se predamo“, rekao je Nikolić.

Poziv za večerašnji performans na društvenim mrežama objavila je grupa koja je u Novom Sadu organizovala prvi protest zbog izbornih nepravilnosti dan nakon izbora, koji se kasnije pretvorio u višenedeljne proteste „Protiv diktature“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga