Pomen nevino stradalim Podunavskim Švabama u Gakovu

Pastor: Prošlost se ne sme zaboraviti, kako se ne bi ponovila.

10. okt 2014

Pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, danas je u Gakovu kod Sombora održan pomen nevino stradalim Podunavskim Švabama, u periodu od 1944. do 1948. godine.

Pastor je, zajedno sa pokrajinskim poslanicima Ilonom Pelt, Šandorom Egerešijem, Borislavom Novakovićem, Pavlom Budakovim i Matom Matarićem, prisustvovao misi u Somboru, i položio venac u ime pokrajinskog parlamenta na spomenik stradalim žrtvama.

Na spomen obeležju u Gakovu, na mestu nekadašnjeg logora, Pastor je poručio da nema kolektivne krivice i da niko ne sme stradati zbog svoje nacionalne, verske ili bilo koje druge pripadnosti, podsećajući na usvojenu Deklaraciju o nepriznavanju kolektivne krivice.

„Ova generacija političara učinila je značajan iskorak i pokazala da nema kolektivne krivice i kolektivnog zločina, nego da postoje pojedinci koji imaju svoje ime i prezime i koji moraju biti pronađeni i kažnjeni”, rekao je Pastor i dodao da se prošlost ne sme zaboraviti kako se ne bi ponovila.

On je naglasio da ohrabruje prisustvo predstavnika većine političkih stranaka na ovom skupu.

„Svi mi danas prisutni, bez obzira na političke razlike, pokazali smo da oko ove teme nikada nije i nikada neće biti nesuglasica“, rekao je Pastor.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Sombora Saša Todorović i predsednik Udruženja Podunavskih Švaba Nemačke Hans Supric, a prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš, predstavnici nemačke, mađarske i austrijske ambasade, republički poslanik Zoran Babić, predstavnici Rimokatoličke crkve, evangelističke zajednice, potomci stradalih, građani i drugi.

Prema istraživanjima, u logoru u Gakovu stradalo je više od 8.000 Nemaca, a spomenik je podignut na inicijativu Nemačkog narodnog saveza i Udruženja Gerhard iz Sombora, a uz pomoć organizacije Podunavskih Švaba iz Nemačke i drugih donatora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga