Položeno cveće na spomenik borcu za Vojvodinu Vasi Stajiću

“Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju”

10. feb 2020

Delegacije Vojvođanskog kluba, Zavičajnog kluba Mokrinčana, Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada i predstavnici i članovi drugih nevladinih organizacija položili su danas cveće na spomenik Vasi Stajiću (1878-1947), političaru, piscu i filozofu koji je bio borac za prava Vojvodine.

Predsednik Vojvođanskog kluba Milivoj Bešlin podsetio je na Stajićeve reči: “Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju”.

“Vasa Stajić je Vojvodinu video kao politički subjekt i bio je žestoki borac protiv nacionalizama”, rekao je Bešlin.

Publicista i advokat Dragomir Jankov rekao je da je Vasa Stajić bio i za Jugoslaviju, i za Srbiju, i za Vojvodinu, koja je bila “najveća politička strast” njegovog života, zbog čega je bio i politički proganjan.

Učenici Osnovne škole “Vasa Stajić” govorili su o delovima biografije Vase Stajića.

Događaju su prisustvovali i predstavnici i članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Građanske Vojvodine, Saveza antifašista Vojvodine, Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić”, Vojvođanskog fronta, Demokratske stranke.

Rukovodstvo Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić” najavilo je da će cveće na Stajićev spomenik položiti odvojeno, danas popodne, što je prvi put da se tako nešto događa. Oni nisu obrazložili zašto su se odlučili na takav korak.

Spomenik Vasi Stajiću otkriven je 2011. godine, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma, 23. oktobra.

Spomenik je rad novosadskog vajara Slobodana Bodulića, izrađen je u bronzi i nalazi se u Ulici Žarka Zrenjanina, u malom parku između Skupštine Novog Sada i sedišta Skupštine i Vlade Vojvodine.

Vasa Stajić rođen je u Mokrinu 10. februara, a preminuo je istog datuma u Novom Sadu. Osnovne škole u Novom Sadu i Mokrinu nose njegovo ime.

Propagirao je socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije.

Izdavao je časopise „Novi Srbin“ i „Prosveta“, a zbog svojih ideja bio je često proganjan i osuđivan.

Napisao je više od 20 knjiga od kojih su mu najpoznatije „Novosadske biografije“ u šest tomova, „Velikokikindski distrikt“ i druge.

Posebno se istakao studijama o Svetozaru Miletiću (1926, dopunjeno 1938), kao i o Jovanu Jovanoviću Zmaju (1933).

Posle Drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga