Položeni venci na spomenik Vasi Stajiću u Novom Sadu

“Taj rigidni pristup vlada i danas: ako si za Srbiju, onda moraš biti protiv Vojvodine, a ako si za Vojvodinu onda si protiv Srbije. I zato je sudbina Vase Stajića ujedno i sudbina Vojvodine”

10. feb 2018

Predstavnici više udruženja građana, osnovne škole i političkih partija položili su danas vence na spomenik Vasi Stajiću (1878-1947), filozofu, piscu i političaru.

Cveće i vence na spomenik položili su učenici i nastavnici novosadske Osnovne škole “Vasa Stajić”, Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić”, Vojvođanskog kluba, Saveza antifašista Vojvodine, Zavičajnog kluba Mokrinčana u Novom Sadu, Vojvođanske politikološke asocijacije, Građanske Vojvodine, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević kritikovao je činjenicu da obeležavanju godišnjice rođenja i smrti Vase Stajića danas ne prisustvuje niko od predstavnika gradskih i pokrajnskih vlasti i rekao da oni koji sakrivaju istoriju, moraju da je ponavljaju.

“Onaj ko sakriva istoriju, mora da je ponavlja, mora da je uči ponovo, sa lošim posledicama. Naše velikane namerno falsifikuju i namerno zaboravljaju”, kazao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, Vasa Stajić se prvo zalagao za ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom, a potom se “upisao u Jugoslovene”.

“Bio je on i Vojvođanin, bio je veliki Jugosloven, a jugoslovenska ideja je evropska ideja. Upisati se danas u Evropljane – to je dobro za Vojvodinu i Srbiju”, rekao je Radosavljević.

Publicista Dragomir Jankov rekao je da je Vasa Stajić bio i za Jugoslaviju, i za Srbiju, i za Vojvodinu, koja je bila “najveća politička strast” njegovog života, zbog čega je bio i politički proganjan.

“Taj rigidni pristup vlada i danas: ako si za Srbiju, onda moraš biti protiv Vojvodine, a ako si za Vojvodinu onda si protiv Srbije. I zato je sudbina Vase Stajića ujedno i sudbina Vojvodine”, naveo je Jankov.

Spomenik Vasi Stajiću otkriven je 2011. godine, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma, 23. oktobra. Spomenik je rad novosadskog vajara Slobodana Bodulića, izrađen je u bronzi i nalazi se u Ulici Žarka Zrenjanina, u malom parku između Skupštine Novog Sada i sedišta Skupštine i Vlade Vojvodine.

Vasa Stajić rođen je u Mokrinu, a preminuo je u Novom Sadu. Osnovne škole u Novom Sadu i Mokrinu nose njegovo ime.

Propagirao je socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije. Izdavao je časopise „Novi Srbin“ i „Prosveta“, a zbog svojih ideja bio je često proganjan i osuđivan. Napisao je više od 20 knjiga od kojih su mu najpoznatije „Novosadske biografije“ u šest tomova, „Velikokikindski distrikt“ i druge. Posebno se istakao studijama o Svetozaru Miletiću (1926, dopunjeno 1938), kao i o Jovanu Jovanoviću Zmaju (1933).

Posle Drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga