Polovina Vojvođanki trpi nasilje

Svaka druga žena doživela je neki oblik psihičkog nasilja, a 34 odsto njih fizički je zlostavljano, pokazalo je istraživanje Viktimološkog društva Srbije

23. nov 2011

Prema istraživanju o rasprostranjenosti nasilja u Vojvodini više od polovine ispitanih žena doživelo je neki oblik nasilja a u 93 odsto ovih slučajeva počinioci su muškarci, najčešće sadašnji ili bivši muževi ili partneri, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

To istraživanje Viktimološkog društva Srbije pokazalo je da je svaka druga žena doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34 odsto fizički zlostavljano, navedeno je u saopštenju povodom početka međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Zbog posledica preživljenog nasilja u porodici žrtve su se najčešće obraćale za pomoć medicinskim ustanovama a potom policiji i centrima za socijalni rad. Pokrajinska skupština je donela Strategiju za suzbijanje nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini za period od 2008. do 2012.godine, kao odgovor na potrebu za sprovođenjem posebnih mera koje su usmerene na prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici. To su najučestaliji vidovi kršenja ljudskih prava žena koji ostavljaju posledice ne samo na život žrtve i porodice, već i na razvoj čitavog društva.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga