Polovina Nemaca ne zna kada je podeljen Berlin

Polovina Nemaca ne zna datum kada je tačno podeljen grad Berlin, rezultati su najnovijeg istraživanja, koje je objavljeno 53 godine nakon što su komunističke vlasti Istočne Nemačke počele da grade Berlinski zid

14. avg 2014

Polovina Nemaca ne zna datum kada je tačno podeljen grad Berlin, rezultati su najnovijeg istraživanja, koje je objavljeno 53 godine nakon što su komunističke vlasti Istočne Nemačke počele da grade Berlinski zid.

Ubrzo nakon ponoći 13. avgusta 1961. godine vojnici Istočne Nemačke počeli su da podižu ogradu sa bodljikavom žicom čija je svrha bila sprečavanje kvalifikovanih radnika da beže u Zapadnu Njemačku. Ograda je prerasla u betonski zid koji je postao simbol hladnog rata.

Na pitanje šta se dogodilo tog dana, oko 50 odsto Nemaca reklo je da ne zna, rezultati su istraživanja u kome je učestvovalo 1.013 ljudi, a istraživanje je provela Federalna fondacija za proučavanje komunističke diktature u Istočnoj Nemačkoj.

Samo 32 odsto od lica od 14 do 29 godina znali su za taj datum i njegov značaj.

Zid je konačno srušen 1989. godine, ali je u međuvremenu poginulo najmanje 169 koji su pokušali da beže na prosperitetniji Zapad.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga