Polovina mladih želi da ode iz Srbije

Trećinu nezaposlenog stanovništva čine mladi, kaže ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport. On ukazuje na problem odliva mozgova koji traje od 90-ih

13. dec 2011

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport kaže da je od 90-ih nekoliko stotina hiljada mladih otišlo iz Srbije, a polovina ne želi da ostane u državi. Prema njegovim rečima, trećinu nezaposlenog stanovništva u Srbji čine upravo mladi.

Devenport je na otvaranju programa “Biznis za mlade” rekao da je jedno od rešenja za odliv mozgova i usavršavanje mladih, razvoj preduzetništva i prenošenje znanja.

„Važno je da osoba koja ima znanje, mudrost i iskustvo podeli svoj društveni kapital sa onima koji su na početku i kojima su potrebne godine i godine rada“, dodao je ambasador.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta Ivane Kovačević, 30 odsto mladih u Srbiji je spremno da otvori svoje preduzeće.

„Preduzentištvo mladih u Srbiji nedovoljno je razvijeno, a mladima najčešće nedostaju sredstva, iskustvo obrazovanje i ohrabrujuća sredina, što organizacijom različitih obuka i biznis mentorstva može da se promeni“, kazala je Kovačević.

Projekat „Biznis mladih Srbije“ pokrenuli su Nacionalna služba za zapošljavanje, USAID projekat održivog lokalnog razvoja, Smart kolektiv, Erste banka i Forum poslovnih lidera.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga