Poljski zvaničnici odali počast grupi koja je sarađivala s nacistima

Ta podrška se tumači i kao pokušaj stranke Pravo i pravda da pridobije birače sa desnice uoči parlamentarnih izbora 13. oktobra

13. avg 2019

Poljski zvaničnici su se danas pridružili ratnim veteranima i odali počast paravojnoj grupi iz Drugog svetskog rata koja je pred kraj rata saradjivala sa nacističkim snagama u borbi protiv komunista.

Ceremonija u čast 75. godišnjice osnivanja Brigade Planine svetog krsta Oružanih snaga Poljske počela je misom u Varšavi, a prisutni su borcima te grupe odavali počast zbog, kako su naveli, njihove žrtve za otadžbinu.

Podrška predsednika Poljske Andžeja Dude toj manifestaciji i prisustvo zvaničnika vladajuće poljske stranke Pravo i pravda svedoči o rehabilitaciji jedinice koja se borila i protiv nemačkih i protiv sovjetskih snaga i koju slavi krajnja desnica.

Ta podrška se tumači i kao pokušaj stranke Pravo i pravda da pridobije birače sa desnice uoči parlamentarnih izbora 13. oktobra.

Poljska je u Drugom svetskom ratu imala i veliku paravojnu jedinicu pod komandom vlade u egzilu koja nikad nije saradjivala sa nacistima, a komemorativne ceremonije tradicionalno su usmerene na njene borce.

Iako istoričari navode da je Brigade Planine svetog krsta saradjivala sa nacističkim okupatorima, predstavnik veterana Jan Jozef Kaspšik negirao je te tvrdnje, opisavši ih kao proizvod posleratne komunističke propagande s ciljem blaćenja jedinice.

Zvanična rehabilitacija Brigade Planine svetog krsta počela je kada je poljski premijer Mateuš Moravjecki u februaru 2018. odlikovao njene nekadašnje pripadnike na groblju u Minhenu.

Današnju ceremoniju u čast te jedinice kritikovala su deca pripadnika poljskog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu i glavni rabin Poljske koji je poziv da prisustvuje komemoraciji nazvao „ličnom uvredom“.

Protivnici današnje komemoracije održali su protest na kojem su istakli transparente s natpisima „Ne kolaboraciji“ i „Saradjnja sa neprijateljem je izdaja“.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga