Poljska: Varšavom prošao Marš solidarnosti sa izbeglicama

Učesnici su proneli veliki transparent sa ovogodišnjom parolom pohoda "Solidarnost umesto nacionalizma - zajedno iznad granica"

07. nov 2015

Skoro 1.000 Varšavljana učestvovalo je danas u Maršu solidarnosti sa izbeglicama i protiv nacionalizma i ksenofobije u centru poljske prestonice kako bi pokazali da ta zemlja ima i drugo lice – solidarno, bez straha od izbeglica.

Na čelu povorke koja se kretala od Umšlagplaca, sa koga su nacisti u Drugom svetskom ratu odvozili varšavske Jevreje u Aušvic i druge logore smrti, i pored Spomenika herojima geta, učesnici su proneli veliki transparent sa ovogodišnjom parolom pohoda „Solidarnost umesto nacionalizma – zajedno iznad granica“.

Transparent je direktna poruka tradicionalnom pohodu radikalnih nacionalista koji će proći poljskom prestonicom na Dan nezavisnosti 11. novembra, a za koji je nacionalistička radikalna omladina odabrala ove godine parolu „Poljska za Poljake. Poljaci za Poljsku“, protiv izbeglica koje od rata beže u Evropu.

„Za nas i organizacije koje su se priključile važno je da smo zajedno, da verujemo da Poljska može da bude samouverena, da ima svoje vrednosti a ne boji se izbeglica. Važno je da uspemo da pokažemo da nećemo prepustiti javni prostor govoru frustracije i mržnje“, kazao je agenciji PAP jedan od organizatora Marša solidarnosti, Vitek Hebanovski iz Multikulturnog centra Varšava.

U pozivnici na današnji pohod Varšavom protiv ksenofobije, organizatori su naveli da antifašizam nije nikakav ekstremizam, već da je antifašista svako ko ne pristaje na nacionalističku politiku zasnovanu na gaženju osnovnih ljudskih prava i na tome da deli ljude na više i niže.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga