Poljska ustoličila Isusa kao svog kralja i gospodara

Učešće poljskog predsednika Andžeja Dude i premijerke Beate Šidlo dalo je ceremoniji u Krakovu rang viši od čisto crkvenog, a pred svetilištem je na kiši i u blatu proglašenje pratilo 100.000 vernika

19. nov 2016

Povodom 1050. godišnjice početka pokrštavanja Poljske, u Krakovu je na svečanom bogosluženju, uz prisustvo predsednika Andžeja Dude, Isus Hrist „ustoličen“ za „kralja“ kome je „predata vlast nad zemljom i narodom“, uz obećanje da će se sve podrediti „Isusovim zakonima“.

Dokument Poljske katoličke crkve o „ustoličenju“ Isusa čitaće se u nedelju u svim katoličkim crkvama širom Poljske.

Mitropolit krakovski, kardinal Stanjislav Djiviš koji je u katoličkom svetilištu Božijeg Milosrdja služio misu, kazao je da „svesno, svečano, kolektivno priznanje da je Isus kralj Poljske“ predstavlja „izraz zahvalnosti Poljaka za Isusovu vernost“ tom narodu.

Učešće poljskog predsednika Andžeja Dude i premijerke Beate Šidlo dalo je ceremoniji u Krakovu rang viši od čisto crkvenog, a pred svetilištem je na kiši i u blatu proglašenje pratilo 100.000 vernika.

Pre Isusa je, kao „kraljica Poljske“, ustoličena Bogorodica Marija, 1656. godine, a to ustoličenje je poljski kardinal Stefan Višinjski obnovio 1956. godine.

Od prošle godine, kada je na vlast došla konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, raste uticaj Poljske katoličke crkve na politički život.

Poslanica Prava i Pravde Beata Mateušak Pjeluhi je protekle sedmice čak predložila da ateisti, pravoslavci i muslimani budu proterani ako ne potpišu da će poštovati Ustav Poljske i katoličke vrednosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga