Poljska i u Srbiji traži 1.600 SS čuvara iz logora

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) je uz pomoć Interpola započeo potragu, izmedju ostalog i u Srbiji, za oko 1.…

15. jan 2018

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) je uz pomoć Interpola započeo potragu, izmedju ostalog i u Srbiji, za oko 1.600 SS-ovaca medju čuvarima i osobljem Aušvica i drugih koncentracionih logora koje su nemački fašisti podigli tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj.

U IPN-u koji istražuje i dokumentuje nacističke i komunističke zločine nad Poljacima, formiran je u Varšavi poseban tim koji je istražio ko je od 23.000 logorskih čuvara bio u elitnoj oružanoj formaciji SS, i zatražio je pomoć Interpola da pronadje SS-ovce iz logora smrti koji bi mogli još da budu živi, piše danas poljski list Žečpospolita.

„Do sada je medju 23.000 čuvara i osoblja logora otkriveno 1.600 takvih SS-ovaca. U obzir se uzimao datum rodjenja. Istražitelji su pošli od toga da još mogu da budu žive osobe rodjene 1920-tih godina“, kazao je Žečpospoliti portparol IPN-a Robert Janjicki.

Tim istražitelja i istoričara IPN-a traga za njima pre svega u Nemačkoj i Austriji, ali i u Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Sloveniji, Holandiji, Francuskoj i Madjarskoj zato što je medju čuvarima logora, odgovornim za ratne zločine, bilo i stanovnika tih zemalja koji su saradjivali s okupatorom i stupali u njegove oružane jedinice.

IPN ovaj pokušaj vidi kao poslednju šansu da se izvedu pred lice pravde zločinci koji su posle rata uspeli da se sakriju. Na listu za Interpol stavili su samo one koji još nisu osudjeni.

„Do sada smo poslali Interpolu 392 zahteva da ih nadje, pripremamo postepeno i nove“, kazao je Janjicki.

Šef tog specijalnog tima IPN, tužilac Boguslav Červinjski, kazao je da je IPN od Interpola već dobio nekoliko odgovora Nemačke i Austrije da osobe za kojima se traga nisu žive.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga