Poljoprivrednici započeli protest

Protest na 80 lokacija u Vojvodini i 27 u Srbiji

25. apr 2012

Poljoprivrednici iz Srbije, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, danas u 10 sati su započeli protestnu vožnju na 80 lokacija u Vojvodini i na 27 u centralnoj Srbiji, rekao je agenciji Beta član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković.

Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojene Strategije ruralnog rezvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova EU.

„Pošto se to nije desilo, mi smo započeli proteste. To će nažalost ometati građane u svakodnevnim obavezama, ali ćemo se truditi da toga bude što manje“, rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo proteklih nedelja nije našlo za shodno da razgovara sa nezadovoljnim poljoprivrednicima o njihovim zahtevima ili da ostvari bilo kakav kontakt sa njima.

„Avansi koje su u međuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći“, rekao je Ivković.

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz raznih krajeva Vojvodine uputilo se na protestnu vožnju u Beograd, ali ih je policija u tome sprečila, pa je zbog toga bila blokirana većina putnih pravaca u pokrajini.

Prvo su dva traktora uspela da se probiju do Beograda, a potom je, u dogovoru sa ministrom policije Ivicom Dačićem, njih stotinak došlo pred Palatu Srbija i predalo svoje zahteve Dačiću, kao zameniku premijera Srbije.

Poljoprivrednici protestvuju jer su nezadovoljni uredbom Vlade Srbije koja po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni sporne uredbe o subvencionisanju proizvodnje.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva.

Poljoprivrednici imaju pravo na avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe od 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.

Pastor: Poljoprivrednici su u pravu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka u potpunosti podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji i optužio nadležnog ministra poljoprivrede Dušana Petrovića da su mu “ambicije važnije od svega”.

“Izgleda da su uverenje i ambicija ministra poljoprivrede važniji od svega. Seljaci su u potpunosti u pravu”, rekao je Pastor za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

Dodao je da se SVM nada da „nadležna osoba može da se vrati na pravi put osobu koja je sa njega skrenula”.

Prema njegovim rečima, u budžetu ima dovoljno novca za isplatu subvencija paorima, jer je potrebna suma planirana u ovogodišnjem budžetu Srbije. „Ako tog novca nema, onda neko treba da položi račun o tome gde je”, kazao je Pastor.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga