Paori u Somboru traže licitaciju zemljišta

Poljoprivrednici održali i protestnu šetnju od Gradske kuće do zgrade tužilaštva

24. feb 2016

Oko 300 poljoprivrednika okupilo se danas ispred Gradske kuće u Somboru, tražeći da se u tom gradu održi licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivrednici su održali i protestnu šetnju do zgrade tužilaštva uz transparente na kojima je pisalo „Mi smo investitori“ i „Hoćemo licitaciju“.

Somborski poljoprivrednik Nikola Đapić kazao je da su paori nezadovoljni jer 17 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta u tom gradu nije izdato u zakup.

„Od toga 5,3 hiljade hektara je uzurpirano posejanom pšenicom. Mi tražimo da se održi licitacija i da se zemlja legalno izda u zakup“, rekao je Đapić.

On je dodao da su poljoprivrednici ranije razgovarali i sa gradonačelnikom Sombora Sašom Todorovićem, a da je zbog situacije početkom februara u taj grad došla i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je obećala hitno rešavanje problema.

„Gradonačelnik nas je slagao, a nakon posete ministarke nismo dobili nikakav konkretan odgovor“, rekao je Đapić.

Zbog situacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem danas je reagovao i lokalni odbor Nove stranke, koji je ocenio da je gradska vlast u Somboru dala sebi za pravo da zemljište u vlasništvu grada daje u zakup mimo svih procedura i da dozvoli da privatna firma uzurpira 2,3 hiljade hektara u Gakovu.

„Nema sumnje da je sve to isključivo iz ličnih interesa, jer ovako nesposobnu i korumpiranu vlast Sombor nikada nije imao. Kada ne postoji vladavina prava, kada vlada zakon jačeg i kada Vlada Srbije donosi zakon po kome zemlju može da ustupi stranim i domaćim kompanijama bez ikakvog kriterijuma, onda to više liči na osvajanje Divljeg zapada nego na uređenu evropsku zemlju“, piše u saopštenju Nove.

Ta stranka je ocenila i da su se u to najbolje uverili građani Sombora.

U Gradskoj kući u Somboru danas niko od nadležnih nije bio dostupan za komentar.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović izjavio je početkom februara da je Plan i program izdavanja državnog zemljišta u zakup prošao potrebnu zakonsku proceduru i da ga je usvojila Skupština grada.

On je tada rekao da lokalna samouprava čeka odluku Ministarstva za poljoprivredu, odnosno Uprave za izdavanje zemljišta, kojoj je taj plan poslat na saglasnost.

Todorović je istakao i da Grad neće dozvoliti uzurpaciju zemljišta.

LSV: Iživljavanje nad poljoprivrednicima

Liga paora Vojvodine upitala je danas ministarku poljoprivrede koliko još vremena treba da prođe da bi se rešilo pitanje licitacije državne zemlje za izdavanje u zakup za prolećnu setvu u Somboru.

“Šta je sa preduzećem koje je uzurpiralo 2.300 hektara zemlje i koje je već viđeno da kao ‘budući investitor’ uzme tu zemlju u dugoročni zakup? Je li kažnjeno? Zašto se ne izdaje 17.000 hektara zemlje u Somboru? Šta se čeka? Da li se i to čuva za nekakve ‘buduće investitore’? Hoće li se i o tome dogovarati sa lokalnim SNS kabadahijom, koji je u Somboru paore nagovarao da i oni uzurpiraju zemlju?”, upitala je Liga paora u saopštenju za javnost.

U saopštenju se podseća da su prošle tri nedelje od kako je u Somboru ministarka obećavala da će to pitanje biti rešeno u najkraćem roku, te tvrdila da se uzurpacija zemlje neće tolerisati, da lokalne samouprave imaju obavezu po zakonu da skinu usev u tom slučaju, te da su inspekcije već na terenu gde utvrđuju činjenično stanje, kako bi se precizirali naredni koraci.

“Je li tako ministarka zamislila ono uvođenje reda u izdavanje zakupa državne zemlje koje je najavljivala? Znači li ovo da će tako svu zemlju uzurpirati nekakvi SNS tajkuni?”, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Lige paora Miloš Šibul , koji je i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ocenio je da se upravo to i moglo očekivati nakon što je, uprkos upozorenjima, apelima i protestima paora, donet Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji “raduje tajkune”, a štetan je za mala i srednja poljoprivredna gazdistva.

“Ovo je ne samo upropaštavanje vojvođanskih poljoprivrednika, nego i iživljavanje nad njima”, ocenio je Šibul.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga