Poljoprivrednici traže raskid ugovora sa firmom iz UAE

"Ako treba, ići ćemo i do Evropskog suda za ljudska prava”

17. jul 2014

Predstavnici zemljoradnika iz opštine Kula optužili su danas Vladu Srbije da ugovorima o prodaji zemljišta sa firmom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) krši Zakon o poljoprivrednom zemljištu na štetu poljoprivrednika iz ove opštine.

Predstavnici Udruženja malih akcionara AD “Bačka” iz mesta Sivac kod Kule, kao i članovi Udruženja zemljoradnika iz opštine Kula najavili su na konferenciji za novinare u Novom Sadu da neće odustati od zaštite svojih prava i dodali da će “ako treba” tužiti Srbiju i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

“Ovde nije reč ni o državnoj ni o privatnoj, već o zadružnoj zemlji. Ako treba, ići ćemo i do Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je predsednik Udruženja malih akcionara AD „Bačka“ iz Sivca Mališa Raičević.

On je upozorio kupce kao i “sve one koji se upliću” u ugovor sa firmom iz UAE da treba da znaju da je to zadružna zemlja.

Član Udruženja zemljoradnika iz opštine Kula Živko Pejin rekao je da se stanovnici Sivca u velikoj većini bave poljoprivredom i dodao da će to selo “umreti”, ukoliko se ostvari ugovor sa firmom iz UAE.

Član Upravnog odbora Udruženja malih akcionara AD „Bačka“ iz Sivca Radomir Sekulić upitao je čime država misli da zadrži ljude na selu, kada rasprodaje poljoprivredno zemljište.

Predsednica nevladine organizacije Vojvođanski klub Branislava Kostić kazala je da se ugovorom sa firmom iz UAE direktno krše odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji zabranjuje prodaju zemlje stranim fizičkim i pravnim licima. „Mi tražimo da država i njeni organi vlasti poštuju zakone ove zemlje. Tražimo da Skupština Srbije ne dozvoli izigravanje zakona koje je sama donela“, kazala je Branislava Kostić.

Član predsedništva Vojvođanskog kluba Dragomir Jankov upozorio je da ovaj ugovor omogućava prodaju bez tendera, zakup bez javnog nadmetanja i prodaju zemljišta ispod tržišne cene. „Vlada i administracija su se pobrinule da to uvuku u zakonski okvir time što je taj međudržavni sporazum usvojen u Skupštini Srbije kao zakon pa u tom smislu on derogira ovo drugo nacionalno zakonodavstvo, omogućava kupovinu bez tendera, zakup bez javnog nadmetanja. omogućuje cene ispod tržišne cene“, kazao je Jankov. Prema njegovim rečima, sva proizvodna preduzeća u Kuli su uništena a zemlja je jedino što je ostalo radnicima iz te opštine.

D.K.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga