Poljoprivrednici nastavlju protest i blokade uljara

Pojačana blokada uljare Dijamant

05. sep 2013

Poljoprivrednici sa područja Srednjobantskog okruga, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom suncokreta od 27,08 dinara sa PDV-om, nastavljaju danas protest i traktorsku blokadu oko Fabrike ulja „Dijamant“, dok u Novoj Crnji traže dozvolu nadležnih za blokadu saobraćaja.

U očekivanju nastavka razgovora sa novim ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem, ratari u Srednjebanatskom okrugu, gde predstoji žetva suncokreta na 45.000 hektara, pre dva dana su povukli parkirane traktore isped ulaznih kapija dve fabrike ulja, i pomerili ih sa strane fabričkog kruga da bi omogućili uljarama otkup i preradu.

„Posle jučerašnjih vesti iz Beograda, Upravni odbor poljoprivrednika u Zrenjaninu sinoć je odlučio da nastavimo i pojačamo traktorsku blokadu ‘Dijamanta“, rekao je predsednik zrenjaninskog udruženja Ognjen Rackov.

Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika Jan Husarik izjavio je sinoć, posle razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, da im je ponuđeno povećanje otkupne cene suncokreta na 25 dinara po kilogramu bez PDV, odnosno 27,08 dinara sa PDV, i ocenio da poljoprivrednici neće biti zadovoljni ponuđenom cenom.

„Ministar poljoprivrede nas je obavestio da je jutros razgovarao sa predstavnicima prerađivača, odnosno sa uljarama, i rečeno nam je da je cena od 24 dinara tokom ovih razgovora doživela pomak prema 25 dinara“, rekao je Husarik.

Rackov je dodao da očekuje da će sutra, kod novog ministra poljoprivrede, u nastavku razgovora proizvođača i prerađivača suncokreta, doći do pomaka i proizvođačima biti ponuđena viša otkupna cena. On je kazao da će se poljoprivrednici protestovati po smenama, kako bi mogli da obavlju i radove na polju.

Predsednik udruženja u opštini Nova Crnja Petar Matijević izjavio je da se za nastavak protesta pripremaju i seljaci u toj pograničnoj banatskoj opštini , koji su od nadležnih organa zatažili dozvolu za blokadu saobraćaja na jednoj raskrsnici, da bi uljari „Banat“ , pored koje su i dalje parkirani traktori, omogućili redovan otkup suncokreta.

Seljaci su se u novocrnjanskoj opštini odlučili na takav vid protesta i zbog toga što im je za vreme protesta i prošlonedeljne blokade ulare „Banat“ policija popisivala imena i najvila krivičnne prijave, za ometanje u radu fabrike ulja, što se dešavalo i oko uljare „Dijamant“, za vreme traktorske blokade.

Protesti ratara iz Banata i Pančeva počeli su još 28. avgusta. Njihov zahtev je bio da otkupna cena suncokreta 45 dinara, umesto tadašnja 24 dinara. U više navrata su se sastali sa ministrom trgovine, poljoprivrede, kao i prvim potpredsednikom vlade, ali rešenje do sada nije rešeno.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga