Poljoprivrednici na sastanku u Pokrajinskoj vladi

Poljoprivrednici iz cele Srbije više nego ugroženi

12. feb 2016

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški sastao se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Vojvodini, kako bi razmotrili način na koji se mogu zaštiti narušena prava poljoprivrednika proistekla iz nedavno usvojenih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Na satanku je bilo reči o pitanju prava na žalbu na postupke licitacije, kao i o restituciji zemljišta, jer je izmenama Zakona predviđeno da ukoliko dođe do promene vlasnika na državnom zemljištu kroz postupak restitucije, on će biti dužan da trpi zakup do isteka ugovorenog zakupa.

„Onaj ko u restituciji dobije zemljište, narednih trideset godina neće moći slobodno da raspolaže njim, nego će ući u ovaj proces u svojstvu zakupodavca umesto Republike, i biti dužan da trpi postojeće ugovore. Dakle to su neki novi momenti koji su se još pojavili“, kazao je Bogaroški medijima nakon sastanka.

Bogaroški je podsetio na obećanje Ministarstva poljoprivrede da će odmah po usvajanju izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu početi da radi na nacrtu novog zakona, koji bi trebao da utvrdi zaštitne mehanizme za poljoprivrednike prilikom kupovine zemljišta kupaca iz inostranstva od 1. septembra 2017. godine.

“Vreme curi i ovo je krajnji momenat da se krene u taj posao, krajnje vreme da se vodi ozbiljna agrarna politika i krajnji je momenat da Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede opredele budžet u skladu sa Zakonom. Dakle minimum pet posto republičkog budžeta za isplate subvencija”, rekao je Bogaroški.

Predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš istakao je da je stav ovog udruženja kada je reč o subvencijama, da su poljoprivrednici iz cele Srbije “više nego ugroženi”.

Kiš je upozorio i da nakon više od mesec dana od kada je donesen Zakon o poljoprivrednom zemljištu još uvek nema i podzakonskih akata, pa se, prema stavu ovog udruženja, Zakon se ne može ni primeniti, te da lokalne samouprave već rade mimo Zakona.

“Programi neće biti na vreme doneti, a lokalne samouprave kada Zakon bude primenjen, biće uskraćene za sredstva koja im pripadaju. Naš naredni korak biće tribine o aktuelnoj situaciji u ovoj oblasti, zajedno sa nadležnima, kako bi došli do rešenja i zaustavili gubitke koje kao društvo sada na ovakav način imamo“, kazao je Kiš.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, Regionalne kancelarije za ruralni razvoj Subotica, Udruženje Futoški kupus, Vojvodina Agrar, Opštinsko udruženje poljoprivrednika Stara Pazova, Vršačkih Ratara , Udruženja poljoprivrednika Stajićevo i Kluba 100P+.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga