Poljoprivreda velika razvojna šansa Srbije

U toku priprema Strategije razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine, koja sadrži plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina usklađenog sa politikom Evropske unije

18. maj 2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da preokret u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije može dovesti do bržeg razvoja zemlje u celosti.

“Srbija je velika bašta u Evropi, po svojim predispozicijama, lokaciji, kvalitetu zemljišta, klimatskim uslovima, a rekao bih i visokom kvalitetu stručnjaka, ali je daleko da bude gigant u oblasti poljprivrede. To je velika razvojna šansa i prilika da se takvo stanje preokrene”, rekao je Dačić na otvaranju 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Najavio je da je u toku priprema Strategije razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine, koja sadrži plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina usklađenog sa politikom Evropske unije, a koja bi trebala da bude usvojena do kraja godine.

“Naš cilj je stavaranje konkurentne poljoprivrede, jačanje ruralnog razvoja, intenziviranje proizvodnje i proizvodnja hrane visokog kvaliteta, uz visok stepen očuvanja životne sredine”, kazao je Dačić.

Ponovio je da poljoprivreda čini 11 odsto BDP-a Srbije i zapošljava značajan broj ljudi, a da sa druge strane čini 23 odsto ukupnog izvoza i svega sedam odsto uvoza naše zemlje, što stvara godišnji trgovinski suficit od 1,2 milijarde dolara.

“Naša poljoprivreda i prehrambena industrija u potpunosti mogu da zadovolje domaće trzište. Međutim, specifičnost ove privredne grane je da mnogo zavisi od klimatskih uslova i zato je važno da što pre osavremenimo proizvodnju”, rekao je Dačić.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Međunarodni poljoprivredni sajam prilika da se na njemu predstave nova znanja i tehnologije i da svi koji dođu sa njega odu mnogo bogatiji i zadovoljniji.

“Poljoprivreda Srbije ima šta da pokaže i čime da se ponosi. Naša želja je da na predstojećem sajmu usvojimo nova znanja i nove tehnologije koje ćemo kasnije moći uspešno da primenimo”, rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina rekao je da je ta zemlja ponosni partner ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma i da se ove godine posebno pripremila za nastup kako bi predstavila najbolje iz oblasti poljoprivrede iz sve četiri županije.

“Saradnja dve države je odlična, a poznato je da trgovina i biznis uvek pronađu svoj put. Nadam se da će po pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula ta saradnja biti još bolja”, rekao je Jakovina.

Jubilarni Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu održava se do 25. maja, a na njemu učestvije više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga