Poljoprivreda – podsticaj ili okrajci?

Najvažnije je da država konačno shvati da se svaki dinar uložen u poljoprivredu stostruko vraća, pogotovo u kriznim vremenima kada je hrana veliko bogatstvo

20. okt 2010

Vojvođanski poljoprivrednici sada treba da se bore za agrarni budžet za narednu godinu, da im se ne desi ponovo da jadikuju kada već bude izglasan i kada se pogača iseče, a njima pripadne okrajak. Kako sada stvari stoje, paorska kasa biće teža od lanjske, ali nikako i dovoljna, jer nema država sada tih para da zakrpi sve rupe u agraru. Ali, ako sada ne krenu u lobiranje, posle neće biti vajde. Uslov je i da stave u drugi plan partijske interese jer, poznato je, svaka partija ima svog seljaka.
Paori s kojima smo razgovarali listom očekuju od ministra Saše Dragina da se založi za poljoprivrednu kasu, s tim da se taj novac ne slije u džepove prerađivača, trgovaca i pojedinih kombinata. Po njima agrarni budžet za narednu godinu trebalo bi da iznosi najmanje 40 milijardi dinara.
– Ipak, najvažnije je da država konačno shvati da se svaki dinar uložen u poljoprivredu stostruko vraća, pogotovo u kriznim vremenima kada je hrana veliko bogatstvo, i da subvencije usmeri ka poljoprivrednicima, a ne trgovcima, zadrugama, pravnim licima… – kaže za “Autonomiju” predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Ivković, napominjući da bi subvencije po hektaru trebalo da su oko 5.000 dinara veće, s obzirom na rast evra, cena repromaterijala… – S 200 evra po hektaru barem bismo se primakli proizvođačima iz okruženja, kojima, uz postojeće podsticaje, ne možemo biti konkurentni.

KO KOGA ZASTUPA?

– Nažalost, ne znači da će poljoprivrednici dobiti više para ako budžet bude veći, a da je tako, videli smo ove godine. Veliki deo kolača otišao je onima koji nisu poljoprivrednici. Recimo, dve i po milijarde dinara iz državne kase dobili su proizvođači đubriva, to jest trgovci. Dakle, ne treba da se povećava budžet da bi se davalo takvima, a sudeći po onome što se sada iza brega valja, sve miriše na to. Stižu razne najave da će pare iz agrarne kase ići i pravnim licima, zadrugama… Odnekud će ih, bojimo se, uvesti na mala vrata – kaže Ivković, izražavajući sumnju u poštene namere Privredne komore Srbije koja traži da učešće agrarnog budžeta u republičkom za narednu godinu bude deset odsto, umesto sadašnjih 2,6.
– PKS ne zastupa interese poljoprivrednika, pa sumnjamo da on traži veći budžet zbog prerađivača i kompanija koje su privatizovale društvena preduzeća. Naša asocijacija će preduzeti sve mere da spreči takvo odlivanje novca iz agrarne kase – poručuje Ivković, uz ocenu da naredni budžet mora biti razvojni, te da se konačno izdvoji socijalni deo jer je to posao Ministarstva za rad i socijalno staranje.
I iz ostalih vojvođanskih udruženja poljoprivredu, kao i vojvođanske privredne komore takođe poručuju da je neophodno da se agrarni budžet poveća, i to na iznos od pet odsto državnog i da ima godišnji rast u narednih pet godina od 20 posto, jer sadašnjih 2,6 nije dovoljno za podsticaje i konkurentnost. Navode da je ključni dokument u stvaranju stabilnosti u proizvodnji zakon o podsticajima, na osnovu kojeg bi se znalo – ko, koliko i kada dobija iz agrarnog budžeta.

NESTABILNE I NEJASNE UREDBE

– Vojvodina sa svojim proizvodima 75–92 odsto ukupne proizvodnje izlazi na tržišta i bez pravih podsticaja ovi farmeri ne mogu biti uspešni – naglašavaju u PKV-u, i dodaju da bi deobu novca prema kratkoročnim uredbama valjalo prekinuti, pogotovo što su neke bile nestabilne i nejasne i menjane su tokom godine.
Pre nekoliko dana je, podsetimo, u Privrednoj komori Srbije rečeno da bi se na osnovu učešća agrarnog budžeta u republičkom povećanog na deset odsto mogla ozbiljnije kreirati agrarna politika.
– Pre svega, zagovaramo sistem izdašnijeg subvencionisanja inputa u poljoprivredi – ocenjuju u Udruženju za poljoprivredu PKS i dodaju da premije za mleko u sledećoj godini za sve učesnike u lancu (fizička i pravna lica) treba da iznose najmanje pet dinara po litru prosečno, uz subvencionisanje za kvalitet.
Pokrajina, pak, traži za agrar isto para kao lane.
– Smatramo da je realno da republički agrarni budžet za narednu godinu iznosi 35 milijardi dinara. Jasno je kakve su posledice ekonomske krize s kojima se suočava država, ali toliko novca bi za poljoprivredu moralo biti u njenoj kasi – izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Daniel Petrović, uz ocenu da je agraru potrebna politika koja će doprineti jačanju konkurentnosti primarnih proizvođača, ali i prehrambene industrije, i koja će eliminisati lomove na tržištu zbog kojih, recimo, sada imamo alarmantnu situaciju u stočarstvu.

PRAZNE PUŠKE

– U svakom slučaju, agrarni budžet treba da je investicioni i razvojni, ali i dalje da ima i socijalnu komponentu, sve dok su poljoprivredni penzioneri u ovako teškom položaju – kaže Petrović.
Inače, učešće agrarnog u ukupnom budžetu je od 2004. do 2009. više nego prepolovljeno, jer je smanjeno sa 5,3 na lanjskih 2,2 odsto. Recimo, 2003. godine u seljačkoj kasi bilo je 8,3 milijardi dinara, a to je 2,6 odsto tadašnjeg nacionalnog budžeta. Godinu kasnije za agrar je izdvojeno 18 milijardi ili pet posto ukupnog budžeta; naredna agrarna kasa od 16,2 milijarde dinara iznosila je 4,1 ukupnog. U 2006. godini paori su dobili najviše za poslednjih desetak godina – 23,5 milijarde. To je bilo 4,7 posto državne kase. Naredne godine pripala im je 21,4 milijarda, odnosno 3,6 odsto nacionalnog budžeta, a onda su rebalansom dobili 27,6 ili 4 posto. Prošlu godinu agrar je počeo s 20,4 milijarde dinara ili 2,7 procenata u ukušnoj kasi a rebalansom je taj iznos smanjen na 15,9 milijardi ili 2,2 odsto.
Sada na agrar iz republičke kase odlazi 2,6 odsto para i to malo povećanje je uticalo da je njegovo učešće drugo najmanje u istoriji. Nominalno, on je čak manji nego što je bio pre šest godina, iako je u odnosu na tu godinu ukupan budžet više nego dupiliran. Rezultat toga je nezadovoljstvo poljoprivrednika, međutim do sada je ono izražavano samo saopštenjima i praznim puškama. Ako se ponovo budu samo dopisivali, jasno je kako će proći.

Ljubica Blitva-Trošić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga