Političko mešanje kao katalizator

Umetnici osnovali udruženje kao odgovor politici

10. feb 2015

U Subotici je grupa glumaca osnovala „sveumetničku“ nevladinu organizaciju „Szab-way“, preneo je portal Vajdasag Ma. Organizacija je registrovana u decembru, a prva produkcija im je pozorišna predstava „Gaudeamus Igitur“, koja se bavi javnim obrazovanjem na mađarskom, pregorelim nastavnicima i odeljenjima sa izuzetno malim brojem učenika.

Inicijatori i osnivači „Szab-way“-a, Zoltan Mezei, Ervin Palfi i Atila Seke su u intervjuu za portal objasnili da žele aktivno i moderno pozorište koje govori o društvenim problemima sadašnjosti. „Šta god bude sledeća predstava, sigurno će se baviti i aktuelnim stanjem“, rekao je Seke.

Mezei je dodao da nemaju nameru da se bave isključivo pozorištem, iako su primarno pozorišni ljudi, već i organizacijom izložbi i koncerata, a upravljaće i literarnim kafićem „kArc“.

Na pitanje da li je „Szab-way“ nastao potaknut nezadovoljstvom zbog tadašnjeg umetničkog rukovodioca ansambla Drame na mađarskom Narodnog pozorišta u Subotici, koje je kulminiralo u decembru, Seke je odgovorio da je ideja starija, ali da je to što se „politika umešala u stanje stvari“ bilo katalizator da se organizacija stvori baš sad, iako bi je pre ili kasnije ionako osnovali.

Za predstavu „Gaudeamus igitur“, koja se igra u prostorijama Učeničkog fakulteta na mađarskom jeziku, stižu već pozivi iz drugih mesta u Vojvodini, ali bi „Szab-way“ želeo da dospe i na festivale u Mađarskoj.

Sledeći „kArc-koncert“ je najavljen za 11. februar u 19:30 časova na pozornici „Jadran“ u Subotici. Koncertu prethodi izložba fotografija Nandora Silađija, Tamaša Hajdua i Atile Barata. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga