Političko hapšenje Abazija

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International oštro je osudila politički motivisano hapšenje Hasana Abazija, kome je nakon hapšenja na prelazu Končulj, određen pritvor od 30 dana

12. apr 2012

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International oštro je osudila politički motivisano hapšenje Hasana Abazija, kome je nakon hapšenja na prelazu Končulj, određen pritvor od 30 dana.

Predstavnica ove organizacije Šon Džons za RSE kaže da će ta organizacija uputiti pismo Vladi Srbije i tražiti oslobađanje Abazija.

“Amnesti smatra da je on politički zatvorenik jer je jedini razlog što je uhapšen to što je Albanac. Veoma smo zabrinuti zbog njegovog hapšenja. Sve govori da se radi o recipročnom hapšenju, hapšenju iz osvete, nakon što je na Kosovu prethodo uhapšeno šest Srba. O tome svedoče i izjave ministra Ivice Dačića koje su veoma uznemiravajuće, koje su date iako zakon ne dozvoljava hapšenja po principu reciprociteta ili osvete. Ono što je zaprepašćujuće u svemu ovome je što je optužnica protiv Abazija još uvek na snazi uprkos tome što je napisana 1999. godine i uprkos tome što je nova vlast amnestirala sve ostale Albanci pod teretom sličnih optužnica još 2001. godine, a poslednja grupa zatvorenika bila puštena iz srpskih zatvora 2002. godine. Mi, dakle, ne razumemo niti prihvatamo da se gospodinu Abaziju ponovo aktivira optužnica i da se hapsi, kad su svi ostali njegovi sunarodnici 10 godina ranije od sličnih optužnica amnestirani”, napomenula je Šon Džons.

Dan ranije, članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, Eduard Kukan i Jelko Kacin, izrazili su u pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću zabrinutost zbog hapšenja kosovskog Albanca Hasana Abazija, 28. marta na prelazu Končulj i tražili njegovo oslobađanje.

Haki Abazi, sin Hasana Abazija, direktor Rokfeler fondacije za zapadni Balkan, za Radio Slobodna Evropa, takođe apeluje na hitno oslobađanje njegovog oca:

“Mislim da je veoma tužna činjenica što je moj otac u pritvoru više od dve nedelje. Na delu su i povrede postupka, što može da potvrdi i advokat koji je ovlašćen da brani mog oca. Mislim da treba staviti tačku na vremena kada su ljudi na Balkanu hapšeni i držani u zatvorima na bazi politički motivisanih optužnica. Ja u tom smislu tražim od srpskih institucija da mog oca odmah oslobode. To treba da učine u ime budućnosti odnosa Srbije i Kosova i u ime mira i stabilnosti na Balkanu”.

Inače, u svojoj poruci Kukan i Kacin navode da „ljudski životi i individualne slobode ne smeju doći u opasnost usled političkih razmirica Srbije i Kosova“. Dodaje se da držanje Abazija u pritvoru, izaziva „ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti državnih institucija i vladavine prava u Srbiji“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga