Politički populizam ugrozio rad višejezične Radio-televizije Vojvodine

Iz RTV-a stižu alarmantna upozorenja o mogućnosti gašenja programa, iz države stižu zasad samo obećanja. Da li je ova kriza i prilika za modernizaciju javnih servisa u Srbiji?

31. avg 2013

Zaposlenima na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) plate kasne tri meseca, nakon što je naplativost pretplate dramatično opala i nakon što su u letošnjem rebalansu budžeta Srbije predviđena sredstva za Radio-televiziju Srbije (RTS), ali ne i za RTV.

Iz vojvođanskog javnog servisa stižu dramatična upozorenja da će uskoro biti prinuđeni da drastično redukuju program a upozoravaju i na mogućnost „grčkog scenarija“, odnosno gašenja ovog medija, koji emituje program na čak deset jezika, na svoja dva televizijska kanala i na tri radijska.

Krivac je – rekonstrukcija vlade

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić za Dojče vele kaže da je sigurna da država neće dopustiti da RTV propadne.

„Sada je možda trenutak takav da je u toku rekonstrukcija vlade i kada se trenutno bave nekim drugim stvarima, što ne znači da ovo treba da stave sa strane. Nedopustivo je da se napravi različit tretman između RTV-a i RTS-a“, poručuje Gordana Predić.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Solomon za naš program kaže da je potrebno što pre usvojiti novi zakon o javnim servisima, koji će obezbediti stabilnost rada i RTS-a i RTV-a.

„Mi se zalažemo za jedno stabilno i dugoročno rešenje, koje će obezbediti neometano funkcionisanje ove institucije, jer trenutno, zbog nedostatka finansijskih sredstava RTV nije u mogućnosti da ispunjava svoju misiju, a to je da se obraća jednoj multietničkoj sredini i proizvodi visokokvalitetni program, za koji treba dosta novca“, kaže Dragana Solomon.

Neodgovorni političari

Boris Bergant, savetnik Evropske radiodifuzne unije, za Dojče vele takođe kaže da sadašnja finansijska kriza javnih servisa može biti prevaziđena jedino kroz odgovarajuću zakonsku regulativu. On podseća na izjave političara na vlasti, koji su građane praktično pozivali da ne plaćaju pretplatu za javne servise.

„Zbog neracionalnih populističkih, političkih kalkulacija i onaj nizak nivo pretplate koji je postojao u poslednjih godinu dana je opao za polovinu. Iz tog izvora se više ne može finansirati javni servis i treba pronaći neka rešenja“, navodi Bergant.

Radio-televizija Vojvodine je, kako je više puta isticano, u neravnopravnom položaju spram RTS-a i po tome što zgrada televizije, koja je potpuno uništena u NATO bombardovanju 1999. godine nikada nije obnovljena, pa televizija funkcioniše u neadekvatnoj zgradi u kojoj je podstanar i za koju plaća skupu kiriju Naftnoj industriji Srbije. Takođe, nije do kraja obnovljena ni mreža predajnika RTV-a, koji su takođe srušeni u bombardovanju.

Ipak, valja primetiti i da na RTV-u kao i na RTS-u, ima veoma mnogo zaposlenih, daleko više nego što je potrebno za funkcionisanje ta dva javna servisa.

Kriza kao prilika za modernizaciju

Boris Bergant tako ocenjuje da javni servisi krizu moraju shvatiti i kao izazov i kao priliku za sopstvenu modernizaciju, pošto digitalizacija televizije nosi sa sobom i revoluciju kada je u pitanju organizacija rada na televiziji. Prema njegovim rečima, mnoštvo stvari se može napraviti unutar kuće, uprkos tome što finansiranje još neko vreme neće biti optimalno.

„Ta modernizacija mora da prođe, reorganizacija treba da bude usvojena, a treba da se usvoje i neke standardizacije, normativizacije, analize radnih procesa, analize finansija i naravno tehnološka oprema. I kada sve to bude završeno, mislim da je jedna veoma duga i svetla perspektiva pred RTV-om“, poručuje Bergant.

Ovaj slovenački stručnjak smatra da RTV, uprkos svemu, ima svetlu perspektivu, jer predstavlja evropsko bogatstvo:

„Nemojte zaboraviti da je RTV jedan regionalni, veoma specifičan fenomen u Evropi. To je peti najveći regionalni radio-televizijski centar u Evropi i niko ne proizvodi više programa od njih, po broju jezika nacionalnih manjina. To je ogromno bogatstvo i bilo bi apsolutno neprihvatljivo da se ugrozi to bogatstvo, koje je osnov demokratije i tolerancije, ne samo u Srbiji i Vojvodini, nego i šire. Dakle, sve treba preduzeti da se to sačuva“, ističe Bergant.

(Deutsche Welle) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga