- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Političke igre s Vojvodinom

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da je način donošenja Zakona o javnoj svojini pokazao u Srbiji još nema suštinske političke volje za decentralizacijom države koja je osnovni preduslov za bolje funkcionisanje zemlje.

Popov je za portal Autonomija.info kazao i da je cilj većine politčkih aktera bio da na ovom zakonu ubiru političke poene, a ne odbrana vojvođanskih interesa.

 „Tako se stiče utisak kao da su izbori za mesec dana, a ne na proleće, dok u pogledu prava Vojvodine niko ne govori o suštini, „, rekao je Popov, povodom ponovnog odlaganja glasanja o Predlogu zakona o železnici i zahteva Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da predsednik Srbije ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o restituciji.

On je rekao i da u toj politčkoj igri pojedine stranke, poput Lige socijaldemokata Vojvodine, zaobilaze pokrajinske institucije. Istakao je da je to činila i vojvođanska vlada koja je zaobišla pokrajinski parlament prilikom podnošenja amandmana na zakon o javnoj svojini.

 „Stiče se utisak da je SVM najdosledniji borac za vojvođansku autonomiju, što je prilično paradoksalno s obzirom da je reč o manjinskoj partiji“, rekao je Popov.

On smatra da se nepotrebno otvara nesporazum na liniji Beograd-Novi Sad, ali i da se istovremeno ne poštuje ni Ustav Srbije, jer se Vojvodini ne daje sedam odsto novca iz budžeta što je garantovano Ustavom.

 „Zbog toga niko ne može garantovati da će nove nadležnosti i imovina koja bude vraćena Vojvodini stvarno moći da budu finansirane i da će se ti zakoni uopšte i poštovati“, rekao je Popov.

Upozprio je i da pojedine partije šalju opasnu poruku tvrdnjama da je Vojvodina opet privilegovana u odnosu na ostale regione.

Glasanje o Predlogu zakona o železnici juče je ponovo odloženo jer nije bilo kvoruma. SVM nije juče dao kvorum jer se protivi tom zakonu zbog toga što nije prihvaćen njihov amandman kojim je zatraženo da deo železnice pripadne Vojvodini. SVM je juče glasao protiv Zakona o restituciji, jer nije prihvaćen njihov amandman koji je predviđao da se samo strani državljani, pripadnici okupacinih snaga, izuzmu iz restitucije.

(Autnomija)

Podelite ovu stranicu!