Policija zabranila nedićevcima da odu do zgrade u kojoj su antifašisti

Palili sveće i molili se za Nedića

04. feb 2021

Novosadska policija danas je onemogućila grupu od oko 50 ekstremnih desničara, koji su sledbenici ideologije predsednika kvislinške Vlade Srbije i nacističkog kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, da odu do Omladinskog centra CK 13, u kojem je u toku sastanak koji je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada.

Nedićevci su se večeras okupili ispred pravoslavne Uspenske crkve u centru Novog Sada, na poziv organizacije koja sebe naziva “Tradicionalisti”.

Oni su ispred crkve palili sveće za Nedića i molili se za njega.

Neki od njih nosili su zastavu Srbije i imali na glavi kapu sa četničkom kokardom. Imali su i zastavu “Hristovi ratnici”, sa tri prsta u sredini.

Reč je uglavnom o mladim ljudima, a među njima je bilo i učenika sa đačkim torbama.

Pevali su “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”, “Oj, Kosovo”, a pevali su i pesme o Jugoslovenskom narodnom Zboru, organizaciji čiji je lider bio Dimitrije Ljotić, srpski fašista iz Drugog svetskog rata, čije su formacije učestvovale i u streljanju đaka u Kragujevcu, 1941. godine.

Na skupu su primećena četiri policajca u uniformi i više njih u civilu. Među policajcima je bio i načelni novosadske policije Slobodan Malešić.

On je okupljenima rekao da se ne šetaju, da ne remete javni red i mir i poručio im da se “patriotski ponašaju”.

“Svako može da se slobodno okuplja i da ne remeti druge, a sud je taj koji ocenjuje ko radi protivzakonito”, kazao je Malešić.

“Tradicionalisti” su Milana Nedića ranije nazvali „srpskom majkom“ i „biološkim spasiteljem naše nacije”.

Naveli su i da im “smeta” to što antifašisti organizuju sastanak 4. februara, na dan smrti Milana Nedića.

Oni su Omladinski centar CK 13 nazvali “ozloglašenim leglom svakojakih separatističkih i organskih antidruštvenih elemenata”.

Načelnik novosadske policija Slobodan Malešić (levo)

Grb „Tradicionalista“ na svom profilu na Fejsbuku kao naslovnu fotografiju ima i Vukašin Đoković, mladić koji je bio u centru medijske pažnje nakon što je na izložbu o žrtvama fašističke Racije iz Drugog svetskog rata došao sa maskom za lice na kojoj je dominirao neonacistički simbol „keltski krst“.

Događaju su prisustvovali direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović i istoričarka Ljiljana Dožić, koji su ujedno i autori izložbe, a koautor je i sveštenik bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve Vladan Simić.

Arhiv Vojvodine je na svom sajtu bio objavio fotografije na kojima se vidi sporni posetilac, ali ih je nakon kritičkih medijskih napisa uklonio sa sajta.

Pojedini mediji naveli su da je posetilac sa maskom sa neonacističkim obeležjima aktivista opozicione Narodne stranke (NS), što je demantovao predsednik novosadskog odbora te partije Borislav Novaković, koji je pooručio da je NS “privržena antifašizmu”.

Novinari iz Novog Sada koji su izveštavali sa ranijih protesta opozicije u tom gradu sećaju se Vukašina Đokovića kao veoma aktivnog među organizatorima protesta.

Na Fejsbuk profilu moguće je videti još fotografija na kojima ima istu masku, a na istoj društvenoj mreži je objavio i svoje fotografije u maskirnoj uniformi i sa različitim puškama u rukama, za koje se ne može utvrditi da li su prave ili nisu.

Među njegovim prijateljima je, pored Narodne stranke i nekoliko njenih lokalnih odbora, i nekoliko opozicionih političara. Među prijateljima na Fejsbuku je do pre izbijanja skandala bio i Borislav Novaković, ali posle toga više nije.

Beogradski antifašisti objavili su na Fejsbuku i njegovu fotografiju na kojoj maše zastavom Narodne stranke.

Na internetu je moguće pronaći i fotografiju na kojoj je taj mladić zagrljen sa liderom NS Vukom Jeremićem i još nekoliko mladih ljudi, pored štanda u centru Novog Sada, u kampanji za bojkot prošlogodišnjih izbora u Srbiji.

Pojedini mediji su objavili i njegovu fotografiju na kojoj se vidi da deli propagandni materijal inicijative “Vidi, gari, ne može”, koja se protivi izgradnji takozvanog Novog Sada na vodi.

Reč je o inicijativi u koju su uključene Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, kao i neke druge opozicione stranke, ali i pojedine nevladine organizacije koje za sebe tvrde da zastupaju vrednosti građanskog društva.

Nakon skandala sa Arhivom Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Pokrajinske vlade da pod hitno pozove na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića.

O Kuzmanoviću su mediji ranije pisali kao o osobi koja “slavi ratne zločince”.

Događaj u Arhivu Vojvodine osudila je i nevladina organizacija Vojvođanski klub.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga