Policija sprečila navijače da upadnu na festival Mirdita – dobar dan u Beogradu

Skandirali pogrdne parole Albancima, učesnicima festivala savetovano da se kući ne vraćaju pešice

31. maja 2019

Pripadnici beogradske policije sprečili su večeras veću grupu huligana da upadnu na festival „Mirdita – dobar dan“, na kojem se beogradskoj publici predstavljaju savremeni umetnici sa Kosova, javio je Radio „Slobodna Evropa“.

Kako je javio taj radio, pozivajući se na izvore iz policije, u pitanju su pripadnici navijačkih grupa koji su okupili ispred Dorćol placa u Beogradu.

Oni su nosili transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis „Nema predaje“ i skandirali su pogrdne parole Albancima.

Na samom ulazu u Dorćol plac stajao je kordo policije, a učesnici i posetioci festivala su upućivani na druge izlaze i savetovano im je da odatle ne idu peške.

Uoči incidenta na festivalu je trajala debata „Život sa sećanjem na nestale“, a potom je održana projekcija dokumentarnog filma „Ferdonija“, o nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Festival „Mirdita – dobar dan“ otvoren je 29. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a pred sam početak manifestacije ispred CZKD se okupila i grupa od nekoliko desetina desničara koji su pevali navijačke pesme, a koje je kordon policije sprečio da priđu bliže mestu održavanja festivala.

Prethodno je zbog festivala protestovalo i dvadesetak ljudi, među kojima je bila predstavnica desničarskog pokreta „Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski, a koji su rekli da je razlog njihovog dolaska to što se na tom festivalu „Kosovo tretira kao nezavisna država“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga