Policija ponovo češlja dokumentaciju “Jugoremedije”

Po drugi put za godinu dana inspektori odeljenja za privredni kriminal u Policijskoj upravi Zrenjanin upali su u Fabriku lekova “Jugoremedija” i zaplenili poslovnu dokumentaciju zbog sumnje na privredne mahinacije.

18. maj 2011

Ovu informaciju juče je potvrdio i Upravni odbor, navodeći da su inspektori fabriku posetili 11. maja, u ranim jutarnjim časovima, i da su odneli papirologiju koja se tiče zajedničkog ulaganja “Jugoremedije” i grupe akcionara ove kompanije u novo preduzeće “Penfarm”.

– Ovo je drugi put da policija stvara sumnju među akcionarima i u široj javnosti u regularnost poslovanja kompanije, čime se ometa njen rad i nanosi šteta ugledu firme. Prošle godine, počev od 18. juna, preduzeće je nedeljama bilo pod konstantnom policijskom istragom pokrenutom na osnovu anonimnih prijava o navodnim zloupotrebama prilikom rekonstrukcije proizvodnih pogona. Ova istraga je započela 18 dana uoči redovne Skupštine “Jugoremedije”, u trenutku kada su prikupljana punomoćja akcionara, istovremeno sa hajkom koja je u tabolidima pokrenuta protiv direktora kompanije Zdravka Deurića – navedeno je u jučerašnjem saopštenju za javnost koje su potpisali članovi Upravnog odbora ove farmaceustke kuće Nadica Margold, Emilija Mihajlović, Danilo Šuković, Zdravko Deurić i Branislav Markuš.

Oni tvrde da je zbog glasina objavljenih u medijima i podstaknutim posetom policije, veliki broj akcionara odbio da opunomoći svoje dotadašnje predstavnike, čime je “dovedena u pitanje njihova većina u Skupštini”. Po mišljenju UO, iza ove kampanje stajala je očigledna namera da se u kompaniji postavi novi menadžment koji bi oborio minimalnu cenu akcija na tenderu, a koji je u to vreme bio u pripremi.
Uprkos pritiscima, punomoćnici malih akcionara su na Skupštini 6. jula 2010. prikazali većinu glasova i dali podršku poslovnoj politici rukovodstva. Nakon Skupštine, policija je bez ikakvog obrazloženja i informacije o rezultatima istrage vratila “Jugoremediji” zaplenjena dokumenta, da bi sada, na osnovu “naloga odozgo”, ponovo pokrenula istragu o poslovnim odlukama donetim na organima preduzeća u skladu sa Zakonom – kažu članovi Upravnog odbora.
Pitaju se, takođe, kome smetaju poslovni uspesi i odmah odgovaraju – isključivo onima koji planiraju da do akcija “Jugoremedije” dođu po što nižoj ceni.

Skupština i UO su sve odluke o zajedničkom ulaganju u “Penfarm” doneli u zakonom predviđenom postupku, u korist “Jugoremedije” i njenih akcionara, a menadžment kompanije i direktor Zdravko Deurić su sve ove odluke realizovali. Kako bismo zaštitili ugled preduzeća i otklonili sumnje koje se u javnosti i među akcionarima stvaraju, zahtevamo od zrenjaninske policije i tužilaštva da nas izveste po kom osnovu je prošle godine pokrenuta istraga o poslovanju “Jugoremedije” i koji su njeni nalazi, kao i po čijem nalogu i zbog kojih sumnji je fabrika ponovo pod istragom – zaključeno je u saopštenju za javnost.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga