Policija odbila da pruži zaštitu u slučaju pekare Evropa?

Policija saopštila da je molba odmah uzeta u razmatranje

17. okt 2014

Prilikom današnjeg razgovora sa predstavnicima Pokrajinskog ombudsmana, vlasnik pekare Evropa Temaj Bajrami naveo je da su mu u protekla dva dana upućivane pretnje i da je on, zabrinut za sigurnost zaposlenih u pekari, uputio 16. oktobra molbu novosadskog Policijskoj upravi da u nekoliko narednih dana obezbedi poslovni objekt u ulici Cara Lazara, ali mu se, sa obrazloženjem da nema dovoljno policajaca na raspolaganju, nije izašlo u susret, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

Zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana zadužena za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović ocenila je tokom razgovora sa Bajramijem da se napadi koji su se u protekla dva dana dogodili u nekoliko vojvođanskih gradova ne mogu kvalifikovati kao oštećenje imovine.

Ona je izrazila nadu da će počinioci ovih nedela biti vrlo brzo otkriveni i kažnjeni.

Vukašinović je istakla da se oni moraju kvalifikovati kao krivična dela kojima se ugrožavaju životi ljudi i izaziva nacionalna netrpeljivost.

Novosadska policija: Molba je odmah uzeta u razmatranje

Na području Grada Novog Sada, od 15. do 17. oktobra, nepoznata lica su, kamenicama, razbila izloge na četiri ugostiteljska objekta, od kojih su tri pekare, saopšteno je danas iz novosadske Policijske uprave.

U saopštenju se dodaje da policija preduzima sve mere i radnje na pronalaženju osumnjičenih, a da je nadležno tužilaštvo je ove događaje kvalifikovalo kao krivično delo izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Od prvog takvog napada, 15. oktobra, novosadska policija pojačala je mere bezbednosti ovih objekata i njihove okoline, a to je bila i sadržina molbe jednog od vlasnika oštećene pekare, sa kojom su, jutros, upoznati i nadležni u Policijskoj upravi, navodi se u policijskom saopštenju.

„Molba je odmah uzeta u razmatranje, iako se pojačane mere bezbednosti, u odnosu na sve moguće objekte napada, sprovode od 15. oktobra“, dodaju u novosadskoj policiji.

Portparolka policije u Novom Sadu, Mileva Tomić izjavila je za agenciju Beta da je zahtev vlasnika pekare „Evropa“ Bajrama Temaja da njegovi objekti budu dodatno zaštićeni, u policiju stigao jutros, te je odmah pozvan na razgovor.

Tomić je kazala da je Temajia koji je tražio dodatnu zaštitu, odmah primila i da je s njim razgovarala starešina odeljenja policije.

„Novosadska policija će učini sve da zaštiti građane i njihovu imovinu, i da počinioce u najkraćem roku privede pravdi i to u konsultaciji i saradnji s javnim tuzilaštvom koje je nadležno da daje kvalifikacije događaja“, kazala je portparolka policije.

U današnjem saopštenju policije se dodaje i da je u toku noći, na području Novog Sada, izbio požar u jednoj pekari. Policija je izvršila uviđaj, kojim je utvrđeno da je uzrok požara bio kvar na rashladnoj vitrini, a u požaru nije bilo povređenih lica.

Poverenica osudila napade na lokale Albanaca

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je danas veliku zabrinutost zbog „vandalskih napada“ na lokale Albanaca u Vojvodini.

Ona je zatražila od državnih organa da hitno preduzmu sve mere da bi se sprečili novi etnički motivisani napadi, saopštila je kancelarija poverenice.

„Očigledno je da počiniocima ovih sramnih napada meta nije imovina,već Albanci, naše komšije i sugrađani, kao i svi građani i građanke multietničke Vojvodine. I ovoga puta se potvrdilo da su u uslovima pojačanih tenzija u društvu i izostanka adekvatne reakcije države, žrtve nedužni ljudi“, piše u saopštenju.

Poverenica je pozvala nadležne da hitno utvrde i sve činjenice u vezi sa incidentima tokom i nakon utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u utorak u Beogradu, i adekvatno kazne sve odgovorne.

Petrušićeva je naglasila da su državni organi dužni da osiguraju bezbednost i zaštite imovinu svake osobe u Srbiji, bez obzira na nacionalnost ili bilo koje drugo lično svojstvo.

„Izostanak adekvatne reakcije može dovesti do eskalacije nasilja, produbljivanja etničkih tenzija, rapirivanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije, što može ugroziti mir i stabilnost“, upozorila je ona.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga