Policija blokirala malinare

Malinari traže da otkupna cena bude 126 dinara, kao i prošle godine, a ne 90, koliko nude hladnjačari.

02. avg 2011

Policija onemogućila proizvođačima maline iz zapadne Srbije da krenu u miran protest traktorima u Beograd jer je blokirala izlaze i prilaze gradovima tog kraja.

Predsednik Udruženja jagodičastog voća „Vilamet“ u Arilju Duško Nenadić rekao je da su malinari trebali da se okupe u 12 sati u Arilju, odakle bi krenulika Beogradu, ali da do Arilja nisu ni stigli.

Malinari traže da otkupna cena bude 126 dinara, kao i prošle godine, a ne 90, koliko nude hladnjačari. Dragan Bogdanović, predsednik udruženja proizvođača malina „Vilamet“ rekao je jutros za B92 da će protest biti miran i da ne vidi razlog da ih policija zaustavi.

„Ne radimo mi blokade, već miran protest. Ne mogu da nam uskraćuju pravo na slobodu kretanja. Ponavljam, radi se o mirnom protestu nezadovoljnih proizvođača maline, koji je najavljen pre 15 dana, povađene su dozvole MUP-a i nema razloga da nas diraju. Ovo su ozbiljni ljudi, poljoprivredni proizvođači, ovo nisu huligani. Tražimo otupnu cenu od 126 dinara, a da li će dati hladnjačari, država, vlada- oni neka se dogovore. To je prošlogodišnja cena. Zar je sramota što tražimo prošlogodišnju cenu“, kazao je Bogdanović. Oglasio se i državi sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević, koji je rekao da ministarstvo ne može hladnjačarima da nametne obavezu da plaćaju otkupnu cenu maline od 126 dinara za kilogram. „Nama je strašno žao što nema neke direktne komunikacije između hladnjačara i proizvođača malina, s obzirom na to da su oni ipak povezani u procesu proizvodnje. Mešanje države u njihove poslove ne može nikada biti efikasno, niti svrsishodno“, poručio je on.

Hladnjačari, s druge strane, navode da je zbog zasićenosti evropskog tržišta, u hladnjačama ostalo mnogo prošlogodišnjeg roda i da kilogram maline ne mogu da plate više od 90 dinara, jer još nisu prodali ni prošlogodišnji rod.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga