Policajci uče jezike nacionalnih manjina

Važno je da se povrati poverenje manjina u policiju, s obzirom na činjenicu da su tokom Miloševićevog režima pripadnici manjina praktično isterani iz policije.

22. apr 2011

Policajci u Vojvodini uče manjinske jezike da bi lakše komunicirali sa stanovništvom kojem srpski jezik nije maternji, a naročito u etnički takozvanim zatvorenim sredinama.

Dvadeset novosadskih policajaca i još 20 pograničnih krenuće u maju mesecu na kurs mađarskog jezika, kako bi olakšali komunikaciju sa građanima mađarske nacionalnosti.

Vršilac dužnosti načelnika novosadske policije Stevan Krstić kaže za Dojče vele da je cilj ovog projekta da se dodatno učvrsti poverenje građana u policiju. „Na ovaj način, policija lakše rešava svoj posao sa pripadnicima nacionalnih zajednica kojima srpski nije maternji jezik. S druge strane, na taj način želimo da steknemo veće poverenje građana u naš rad”, objašnjava Krstić. 

Apel manjinama da se zaposle u policiji

Krstić je apelovao na građane koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica da se prijavljuju za rad u Policijskoj upravi Novi Sad, jer, kako je objasnio, u toj upravi nema dovoljno pripadnika manjina. Među onima koji su se prijavili za učenje mađarskog jezika ima kriminalističkih inspektora, saobraćajaca i administrativnih radnika, kao i pograničnih policajaca.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozdravio je potez policije i ocenio taj potez kao veoma pozitivan. „Smatram da se ta praksa,  koja je postojala sedamdesetih i osamdesetih godina, sada polako ali sigurno vraća u normalne tokove”, ističe Egereši. 

Povratak poverenja manjina u policiju

Egereši je za Dojče vele rekao da je važno da se povrati poverenje manjina u policiju, s obzirom na činjenicu da su tokom Miloševićevog režima pripadnici manjina praktično isterani iz policije a na policijskim konkursima nisu primani na posao, zbog čega su izgubili poverenje u tu instituciju. „Voma je važno da i policajci, i carinici, i ostali državni službenici znaju jezik društvene sredine. To je važno i to je u duhu i naše politike očuvanja multietničnosti i višejezičnosti naše pokrajine. Moramo vratiti poverenje u institucije i moramo vratiti poverenje i u policiju”, kaže predsednik pokrajinskog parlamenta. 

Kurs učenja mađarskog jezika biće organizovan u saradnji sa Centrom za osnovnu policijsku obuku, dok će neposrednu nastavu realizovati Otvoreni univerzitet iz Subotice, u okviru projekta prekogranične saradnje Mađarske i Srbije. Prema najavama, policajci će u budućnosti učiti i ostale manjinske jezike koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, u zavisnosti od toga na kojem području rade, odnosno koja manjinska nacionalna zajednica u toj geografskoj oblasti dominira.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga