Polemika u DS-u uz prebrojavnje „vučićevaca“

"Pojavljuje se konkurencija i kod opozicije, jer mnogima ne odgovara jaka DS"

03. dec 2019

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da „nema sukoba“ među članovima DS, odnosno da postoji „ogromna većina koja podržava zvaničnu politiku stranke i manjina koja ima pristup pre svega režimskim medijima i koja stvara utisak podela“. Narodni poslanik DS Balša Božović, sa druge strane, navodi da je šokiran tiem što je raspušteno 70 odbora stranke širom Srbije, te ocenjuje da to donosi korist samo lideru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Lutovac je rekao da je na subotnjoj sednici Glavnog odbora DS pokušan „puč“ u stranci, odnosno da je pokušana „preraspodela snage i moći tako što bi se organizovalo prebrojavanje da li postoji kvorum“.

„Od 183 prisutna člana Glavnog odbora, sednicu je napustilo manje od njih 20. Kvorum je postojao, prisustvo 163 člana je utvrđeno imenom i prezimenom. Pokušaj puča je potpuno neuspešan a ishod je da ogromna većina članova GO a još veća u članstvu, podržava zvaničnu politiku stranke“, kazao je Lutovac.

Predsednik DS je ocenio da su oni članovi Glavnog odbora koji su na sednici u subotu tražili utvrđivanje kvoruma, hteli time da idu ka sledećem koraku a to je kako je rekao, „raspisivanje nekih drugih izbora“.

Božović: Raspušteni odbori DS koji su pokrenuli proces ujedinjenja sa SDS

Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović izjavio je danas da je „šokiran“ zašto je raspušteno 70 odbora širom Srbije i najveći odbor DS u Srbiji, i da to donosi korist samo lideru Srpske napredne stranke (SNS) i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Navodeći da su raspušteni uglavnom odbori koji su pokrenuli proces ujedinjenja sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) bivšeg lidera DS Borisa Tadića, Božović je za TV O2 rekao da „niko od tih odbora nije imao nameru da menja rukovodstvo DS“.

„Nemam saznanja zašto su raspušteni odbori, taj proces nije bio transparentan. Mnogi odbori su se u Beogradu ujedinili sa Socijaldemokratskom strankom i baš su ti odbori raspušteni“, rekao je Božović i dodao da je do takvog ujedinjenja dolazilo nakon odluke DS iz maja ove godine da se pokrene proces ukrupnjavanja DS, odnosno ujedinjenja sa SDS.

Božović je rekao da je napustio sednicu glavnog odbora stranke na kojoj je između ostalih raspušten i Gradski odbor DS Beograda, zato što „predsedavajući nije smatrao za shodno“ da odgovori zašto kasni ujedinjenje (sa SDS), zašto je stala kampanja bojkota, i na još neka pitanja.

„Ujedinjenje treba da se dogodi što pre, vreme je da se jedna ozbiljna politička organizacija ponovo formira u Srbiji. Bojkot smatramo za sredstvo da dođemo do fer i slobodnih izbora a on može biti pasivan i aktivan. Ovi izbori nisu slobodni, ja sam pristalica aktivnog bojkota dok je očigledno na delu pasivan bojkot. Pod hitno treba razgovarati o tome i unutar DS i unutar opozicije“, rekao je Božović.

Prema njegovim rečima „DS je poslednjih 7,5 godina pod velikim pritiskom, i za to vreme bilo je 170 uhapšenih od strane režima a svega nekoliko procesa je pokrenuto, dok su mnoge optužnice pale“.

„DS nikada nije imao priliku da dokaže svoju nevinost. Hajka traje dugo vremena jer režim smatra da je DS i dalje najveća pretnja za opstanak režima“, rekao je Božović.

On je rekao da se pojavljuje konkurencija i kod opozicije, jer mnogima ne odgovara jaka DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga