Polaganje cveća i tribina o Srđanu Aleksiću danas u Pančevu

"Srđan Aleksić zaslužuje trajno poštovanje, da mladim ljudima bude uzor, a da njegovo delo svima bude primer časti i morala”

25. jan 2018

Građanska akcija Pančevo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su danas građane Pančeva da zajedno sa njima polože cveće na spomen-ploču Srđanu Aleksiću u tom banatskom gradu.

U pokušaju da 21. januara 1993. godine na pijaci u Trebinju odbrani svog komšiju Alena Glavovića, Srđana Aleksića su napali i prebili pripadnici Vojske Republike Srpske. Od posledica prebijanja, preminuo je 27. januara 1993. godine u 27. godini života.

“Pozivamo vas da ovom prilikom odate poštu čoveku koji je, kako je to njegov otac Rade Aleksić rekao, ‘umro vršeći svoju ljudsku dužnost’, čoveku koji danas predstavlja pojam iskonskog herojstva. Pozivamo vas da svojim prisustvom iskažete poštovanje prema čoveku koji je od početka rata uspeo da ujedini Novi Sad, Pančevo i Beograd sa Sarajevom”, navodi se u pozivu.

“Poruka koju nam je Srđan Aleksić ostavio jeste da je ‘heroj onaj ko daje svoj život, za najveći smisao života’. Srđan Aleksić zaslužuje trajno poštovanje, da mladim ljudima bude uzor, a da njegovo delo svima bude primer časti i morala”, piše u pozivu, u kojem se precizira da će cveće na spomen-ploču biti položeno u 15 sati.

Uveče u 19 sati će u klubu “Kupe” u Pančevu biti održana i tribina „Heroji i antiheroji” na kojoj će govoriti istoričarka Branka Prpa i novinar Dragan Bursać iz Banjaluke.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga