„Pokretnica“ ruši zidove između plesača i publike

Na Brod teatru novosadskog SKC-a, u Kulturnom centru LAB i u Plesnom udruženju Gruv održaće se plesni performansi, predstave, radionice, žurke, razgovori između izvođača, autora i gledalaca

15. avg 2017

Festival savremenog plesa i performansa „Pokretnica“ je plesni događaj koji se prvi put održava u Novom Sadu, od 19. do 23. avgusta. Na Brod teatru novosadskog SKC-a, u Kulturnom centru LAB i u Plesnom udruženju Gruv održaće se plesni performansi, predstave, radionice, žurke, razgovori između izvođača, autora i gledalaca.

Tokom pet festivalskih dana posetioci će moći da vide različite forme savremenog plesa, da učestvuju u radionicama, plesnim tačkama i performansima. Jedna od organizatorki iz Udruženja „Praktikabl“, plesačica Sara Tošić kaže da savremeni ples obuhvata različite forme i pristupe plesu, kao i način rada koji karakteriše rušenje četvrtog zida, odnosno blokade između plesača i publike, tako da svi postaju ravnopravni učesnici u izvođačkom činu.

„Imaćemo formate koji su participativni, koji angažuju publiku, da li intelektualno ili fizički, to ćete videti. Takođe, imaćemo formate koji su isklljučivo onako klasični pozorišni formati, da publika dođe i gleda, ali opet i te forme koje će gledati biće drugačije“, kaže Sara.

U fokusu „Pokretnice“ naći će se lokalni umetnici i mladi autori koji mahom sami ulažu u svoj profesionalni razvoj. Kod nas, nakon osnovne i srednje baletske škole, nema obrazovnih ustanova na kojima se može sticati visoko obrazovanje u savremenom plesu, sem nedavno otvorenog Instituta za umetničku igru u Beogradu. Sara kaže da je savremeni ples široko polje za istraživanje i razvoj plesača, tako da su oni primorani da sami nalaze načine kako da se unapređuju.

„S obzirom na to da kod nas visoko obrazovanje u polju plesa nije isntitucionalizovano, odnosno, od skora se pojavljuje neki fragmenti obrazovanja, recimo u Beogradu, neophodno je nakon završetka škole, formalnog obrazovanja, nastaviti dalje raditi na sebi. Samoobrazovanje u polju plesa nekako je neizostavno i neophodno“, kaže Sara.

Interesovanje za savremeni ples kod nas osetno raste, a kako Sara kaže, nakon što su objavili program „Pokretnice“, mesta na nekim radionicama vrlo su se brzo popunila. To im je dalo vetar u leđa i pokazalo da su ljudi željni edukacije, novih informacija i sadržaja iz ove sfere umetnosti. Pojam plesa više se ne vezuje isključivo za baletane, balerine i klasičan balet, već postaje fleksibilniji i dostupniji svima koji žele time da se bave.

„Pogotovo sa pojavom postmodernizma i raznih trendova u umetnosti, to je nešto što postaje pristupačno civilnom društvu. Sve više se granice plesa, i uopšte pozorišta i umentosti, šire i svako može da doprinese razvoju umetnosti“, dodaje Sara.

Završila je osnovnu i srednju baletsku školu i kako kaže, u ranom detinjstvu zavolela je red, rad, disciplinu i posvećenost koje zahteva klasičan balet. U srednjoj školi na smeru za savremenu igru upoznala je mnogo širi pristup plesu i shvatila da je to njen životni poziv. Na pitanje šta ona daje plesu, a šta dobija zauzvrat, kaže da je odgovor sloboda.

„Bavim se savremenim plesom i čarobno mi je što u savremenom plesu postoji sloboda izražavanja, individualizam i mogućost da se izraze neke želje, misli i ideje. Ples, odnosno samo to kretanje, je nešto što stvarno uđe u krv, što se zavoli“, dodaje ona.

Kao i drugim umetnicima, i plesačima fali institucionalna, sistemska podrška. Radna mesta i mogućnosti za zapošljavanje teme su koje prete da demorališu. Međutim, posvećenost, rad i spremnost na žrtvu, koji su im profesionalna deformacija, motivišu ih da se sami organizuju, razvijaju i napreduju. Festival „Pokretnica“ jedan je od tih poduhvata u kom se vidi kako izgleda kada ukrste veštine, entuzijazam i znanje, s idejom da naprave nešto dobro za sebe, ali i zajednicu. Detaljan program festivala nalazi se na sajtu i Fejsbuk stranici „Pokretnice“.

(Jovana Zdjelarević, Oradio)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga