Pokret za prosvećeno društvo: Sveti Sava za sve ili samo za pravoslavne?

„Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!“

25. jan 2015

Nevladina organizacija Pokret za prosvećeno društvo ocenila je večeras da se unošenjem crkvenih elemenata u obeležavanje školske slave Svetog Save krši načelo sekularnosti u školama u Srbiji i upitala da li je ta slava namenjena svim učenicima ili samo onima pravoslavne veroispovesti.

Pokret za prosvećeno društvo protestovao je zbog činjenice da u školskim proslavama aktivno, “molitvama, neumesnim propovedima i izvođenjem religijskih obreda”, učestvuju sveštenici Srpske pravoslavne crkve, čime se dodatno naglašava verski značaj praznika.

“Proslavljanjem školske slave kao religioznog praznika direktno se krši Ustav Srbije, koji u članu 11. nalaže odvojenost crkava i verskih zajednica od države”, navodi se u saopštenju za javnost.

Pokret za prosvecheno društvo je podsetio direktore državnih škola i odgovorne u Vladi Srbije i u resornom ministarstvu da među učenicima, roditeljima i nastavnicima ima i pripadnika drugih veroispovesti, kao i ateista.

“Njima se uskraćuje pravo da Svetog Savu proslavljaju kao istinski školski praznik otvoren za sve, bez obzira na versko i nacionalno opredeljenje”, ocenjuje se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je pozvala ministra prosvete Srđana Verbića na reči srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića: „Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!“ i dodala da je Dositej na taj načn želeo da ukaže na značaj obrazovanja i prosvećenosti.

“Sigurni smo da bi lomljenje slavskog kolača u crkvi umesto u školi omogućilo zainteresovanim učenicima, roditeljima i nastavnicima da praznik proslave u skladu sa svojim verskim osećanjima tamo gde je predviđeno, ne rušeći načelo sekularnosti kao dragocenu tekovinu civilizovanog društva”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga