Pokret za preokret za bojkot kao sredstvo za borbu za slobodne i poštene izbore

"Naglašavamo značaj jedinstva opozicije i građana u ovoj borbi”

15. sep 2019

Pokret za preokret, jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju, doneo je odluku o bojkotu predstojećih izbora jer nisu ispunjeni uslovi da oni budu slobodni i pošteni, saopšteno je danas iz tog pokreta.

“Odluka je doneta neposrednim izjašnjavanjem celokupnog članstva, apsolutnom većinom”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da su se prilikom donošenja odluke u svemu držali zahteva opozicije iz decembra 2018. godine, obaveza preuzetih “Sporazumom sa narodom” i nalaza Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona”.

“Pokret za preokret će samostalno i zajedno sa Savezom za Srbiju, celokupnom opozicijom i pobunjenim građanima nastaviti borbu za slobodne i poštene izbore. Naglašavamo značaj jedinstva opozicije i građana u ovoj borbi”, piše u saopštenju.

Ocenili su da ne postoje “minimalni uslovi” za slobodne i poštene izbore.

“Mediji su zarobljeni, pritisak na građane raste, a vlast nije ispunila ni jedan od zahtev opozicije iz decembra 2018. godine, niti jedan od zahteva ‘Stručnog tima’, već je krenula u proces uništavanja preostalih uporišta slobodne misli i demokratije u Srbiji. Odgovornost pored vlasti u Srbiji snosi i Evropska unija i druge međunarodne organizacije koje pružaju podršku takvoj vlasti, urušavajući time vrednosti za koje se načelno zalažu unutar svojih zemalja i organizacija”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, bojkot predstojećih izbora je sredstvo za obezbeđivanje cilja, a taj cilj su slobodni i pošteni izbori, jer jedino slobodni i pošteni izbori mogu da omoguće stabilnost zemlje i prosperitet njenih građana.

“Pokret za preokret će, u skladu sa ‘Sporazumom sa narodom’, pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata nedemokratskih ‘izbora’ smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, a takvu vlast nelegitimnom i protiv nje će se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti”, poručio je Pokret za preokret.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga