Pokret za preokret: Vlast priprema izbornu krađu

“Novo Uputstvo predstavlja uvod u izbornu krađu”

07. mar 2017

Opozicioni Pokret za preokret optužio je danas vlasti u Srbiji da kroz novo i “nezakonito” Uputstvo za sprovođenje predsedničkih izbora, pokušavaju da pripreme izbornu krađu i prekroje izbornu volju građana.

Oni su u saopštenju za javnost najavili da će se Pokret za preokret pod hitno obratiti Ustavnom sudu Srbije, sa inicijativom za ocenu zakonitosti ovih odredbi i zahtevom da se njihova primena odloži do donošenja odluke suda.

“Novo Uputstvo predstavlja uvod u izbornu krađu”, ocenio je Pokret za preokret u saopštenju za javnost.

Precizirali su da se njihova kritika odnosi na paragraf u kojem se navodi da kordinator RIK-a “u saradnji sa predstavnikom Republičkog zavoda za statistiku“ može da “izvrši i parafira ispravku takozvanih logičko-računskih grešaka u zapisniku o radu biračkih odbora”.

“Na ovaj način se u zakonu nepoznatom formatu stvara mogućnost za izmenu zapisnika biračkog odbora, koji je javna isprava i koja ne može da se menja. Podsećamo da je ispravka isprava, a posebno javnih isprava – krivično delo. Ovako se otvara prostor da se, mimo RIK-a kao kolektivnog organa, menjaju rezultati izbora jer zapisnik biračkog odbora neće biti konačan, već će ga pod formom ispravke moći menjati dva lica mimo zakonskih okvira. Ovo do sada nije bilo moguće, a posebno je važna činjenica da će ‘koordinator’ određivati šta predstavlja ‘logično-računsku grešku’”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se na taj način pokušava legalizovati prekrajanje izborne volje građana i dodaje da je vlast na sličan način prevaru realizovala i na prethodnim parlamentarnim izborima, a ovoga puta bi krađa izbora imala i formalno pokriće.

“To ‘pokriće’ je mimo zakona jer se nikakvim uputstvom ne može menjati zakon”, poručio je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga