Pokret za preokret poziva na građanski protest zbog izborne krađe

“Zvanični rezultati izbora ne predstavljaju izbornu volju birača, već volju režima i saučesnika"

30. maja 2016

Pokret za preokret najavio je danas da će na dan konstituisanja Skupštine Srbije organizovati u Beogradu protest “Protiv izborne krađe – za poštene izbore” i ocenio da će novi saziv parlamenta biti “nelegitiman”.

Pokret za preokret je u saopštenju za javnost naveo da su protekli izbori bili obeleženi “krađom, neregularnostima i brutalnim prekrajanjem izborne volje”.

“Zvanični rezultati izbora ne predstavljaju izbornu volju birača, već volju režima i svih onih koji su prihvatili da zarad poslaničkih mandata i privilegija postanu saučesnici u urušavanju demokratije i njenih vrednosti”, piše u saopštenju.

Pokret za preokret je optužio pojedine opozicione stranke da su odustale od borbe za utvrđivanje pravih rezultata izbora, čime su se “utopile u postizborne predstave, u čijoj su glavnoj ulozi Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka”.

Ta stranka je zatražila da se formira privremena Vlada Srbije, koja bi imala zadatak da stvori uslove za održavanje poštenih izbora, a od poslanika opozicije da ne učestvuju u radu nelegitimne skupštine.

“Ovo je nadstranačko pitanje pa je otuda i protest građanski a ne stranački. Ovo je prilika da političke organizacije stanu na stranu građana, u odbranu njihovih prava; da političari priđu građanima a ne građani političarima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se na protestu okupiti svi oni koji se bore za poštene izbore i ne žele da se pomire sa činjenicom da se u Srbiji “glasovi kupuju za novac a izborna volja birača falsifikuje”.

Navodi se da će protest biti održan na Trgu republike u Beogradu, uoči konstituisanja Skupštine Srbije, a tačno vreme održavanja protesta biće utvrđeno kada bude poznat termin održavanja konstitutivne sednice skupštine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga