Pokret za preokret: Opasno podizati nacionalističke tenzije

SNS i Aleksandar Vućić opet izvlače stare radikalske adute – stranog neprijatelja koji ugrožava stabilnost Srbije

31. jul 2016

Pokret za preokret upozorio je da je poslednjih dana na delu uzdizanje „opasne nacionalističke retorike protagonista ratova devedesetih“ u regionu, koja je „kulminirala“.

Kako je navedeno u današnjem saopštenju Pokreta za preokret, nacionalističku retoriku koriste „isti akteri koji su i pre četvrt veka potpaljivali nacionalističke vatre na prostoru bivše Jugoslavije“.

„Opet su tu HDZ, SDA, ali i naslednici i učesnici ratne politike u Srbiji SRS, SNS i SPS. Njihovi huškački govori stvaraju sve uslove za nove sukobe, čije bi posledice opet trpeli obični građani“, piše u saopštenju Pokreta.

Pokret je ukazao da Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Nikola Selaković i Aleksandar Vulin „traže nove neprijatelje“ da bi skrenuli pažnju sa lošeg socijalnog i ekonomskog položaja građana Srbije.

„Isto čine i političari u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Umesto o ekonomskim temama SNS i Aleksandar Vućić opet izvlače stare radikalske adute – stranog neprijatelja koji ugrožava stabilnost Srbije“, upozorava Pokret za preokret.

Ovaj pokret je dodao da političari u regionu koriste takvu retoriku, jer „drugu politiku nemaju i to je jedini način da ostanu na vlasti“.

„Na toj politici neki opstaju već 30 godina i to je bolno, jer smo sada u situaciji da se plašimo da će i naša deca morati u ratove koji pokreću jedni te isti ljudi“, piše u saopštenju.

Dodaje se da građani Srbije ne treba da nasednu na „još jedan jeftini populizam o zaštiti nacionalnih interesa“.

„Nacionalni interes u svakoj zemlji trebao bi da se štiti većim standardom, boljom zdravstvenom i socijalnom zaštitom, kvalitetnijim školstvom, a ne ratnom retorikom“, dodaje Pokret.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga