Pokret „Podrži RTV“: Tražićemo od tužilaštva da utvrdi odgovornost REM-a

Ignorisanjem više od sto prijava koje su im slali građanke i građani, REM onemogućio zakonsko pravo građana

21. apr 2017

Pokret „Podrži RTV“ saopštio je danas da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo na svom sajtu listu prijava podnetih protiv emitera zbog izveštavanja u toku predizborne kampanje za predsedničke izbore, ali da među njima nema ni jedne od više od sto prijava koje su građanke i građani podneli protiv Radio-televizije Vojvodine na incijativu ovog Pokreta.

„Ukoliko se ispostavi da REM ignoriše više od sto prijava koje su im slali građanke i građani, zahtevaćemo od tužilaštva da utvrdi ko u REM-u snosi odgovornost za onemogućavanje zakonskog prava građana i time zloupotrebljava službenu poziciju. Pritužbu na njihov rad dostavićemo i skupštinskom Odboru za informisanje, a od narodnih poslanika zahtevati da pokrenu inicijativu za smenu članova Saveta REM-a„, ističe se u saopštenju Pokreta.

Kako se napominjem, kao rezlutat akcije koja je imala za cilj da natera REM da radi posao za koji ih građani plaćaju, „Podrži RTV“ je prijave slao u tri navrata, o čemu je i javnost redovno obaveštavana.

Navodi se da je prvih trideset prijava upućeno 16. marta zbog emisije „Ino-strane“ koju uređuje i vodi funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović, što je zabranjeno prema članu 5. Pravilnika Regulatora. Takođe, kako se dodaje, više od trideset prijava poslato je 21. marta zbog toga što je RTV u vestima u više navrata u predizbornom bloku predstavio samo jednog kandidata i time prekršila više zakona i pravilnika koji emitere obavezuju na ravnomernu zastupljenost kandidata. I konačno, više od trideset prijava upućeno je 25. marta zbog emisije „Sučeljavanje“ u kojoj je RTV prikriveno emitovao predizborni program u vidu informativnog programa i time ponovo prekršio Pravilnik.

„Regulatornom telu za elektronske medije uputili smo zahtev da nam dostavi listu svih pojedinačnih prijava koje su primili tokom izborne kampanje, jer nećemo dopustiti da se ponovo ogluši o zakonsku obavezu da reaguju po prijavama građana, nakon što su već odbili da sami prate rad emitera tokom predsedničke kampanje„, poručuje Pokret „Podrži RTV“.

Upozoravaju i na to da je REM jedini preostali mehanizam kojim raspolažu građanke i građani u kontroli javnih medijskih servisa, te da na tu kontrolu imaju pravo, jer su ih oni osnovali i oni ih finansiraju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga