Pokret „Podrži RTV“: Solidarnost sa novinarima NIN-a je građanska dužnost

Uloga medija nije da zataškavaju afere i sprovode propagandu u ime vlasti, već da afere otkrivaju i nadležne pozivaju na odgovornost

05. jan 2017

Pokret „Podrži RTV“ pružio je punu podršku kolegama iz nedeljnika NIN kojima je za svega jedan dan presuđeno jer su insistiranjem na pravu javnosti da zna povredili čast i ugled ministra policije Nebojše Stefanovića.

„U trenutku kada su u Srbiji veoma retki mediji poput NIN-a koji zaista obavljaju svoj posao, čuvajući pri tom profesionalne standarde i etičke principe, smatramo da je stvar novinarske i građanske dužnosti iskazati solidarnost sa novinarima ovog nedeljnika, koji su za sada jedini okrivljeni u slučaju rušenja u Hercegovačkoj ulici, i to samo zbog toga što su postavili pitanje u ime javnosti“, isitiče se u saopštenju Pokreta „Podrži RTV“.

U saopštenju se podseća da uloga medija nije da zataškavaju afere i sprovode propagandu u ime vlasti, već da afere otkrivaju i nadležne pozivaju na odgovornost.

Dodaje se da su mediji profesionalni kontrolori vlasti, koji to čine u interesu javnosti, a ne opozicionari s kojima vlast vodi politički obračun, čemu neretko imamo priliku da svedočimo.

„Verujemo da će NIN iskoristiti sve pravne lekove, ali se pitamo da li će pravosudni sistem isto tako promptno reagovati i u slučajevima naših koleginica i kolega koji trpe svakodnevne pretnje, kao i onih koji su podneli krivične prijave protiv glavnih urednika Informera, Pinka i Pravde zato što su proglašeni za strane plaćenike, nasilnike, zaverenike i atentatore“, naveo je Pokret „Podrži RTV“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga