Pokret „Podrži RTV“ podržao kandidaturu Saše Jankovića

Zaštitnik građana je jedan od retkih koji je javno kritikovao pritiske vlasti na pokrajinski javni servis

09. feb 2017

Pokret „Podrži RTV“ podržao je kandidaturu doskorašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića za predsednika Srbije, kao građanskog i nestranačkog kandidata, koji se tokom svog mandata nedvosmisleno zalagao za poštovanje ljudskih prava i slobodu medija.

„Institucija Zaštitnika građana novinarima je bila gotovo jedini saveznik u borbi za objektivno novinarstvo bez političkog uticaja, kao i za očuvanje profesionalnih i etičkih standarda, koji su poslednjih godina u Srbiji doživeli potpuni sunovrat. Saša Janković je jedan od retkih koji je javno kritikovao pritiske vlasti na pokrajinski javni servis, Radio televiziju Vojvodine (RTV) i ohrabrivao novinare da nastave da postavljaju pitanja u interesu javnosti, bez obzira na cenzuru koju je izvršna vlast uspela preko svojih namesnika da uspostavi u ovom javnom servisu“, saopštio je danas taj Pokret.

U saopštenju se napominje da je Janković bio podrška novinarima kada su bili fizički ugroženi i kada su trpeli napade tabloida, te da je u svojim izveštajima institucija Zaštitnika građana posebno insisitirala na medijskim slobodama, dok je i sam Saša Janković često bio meta orkestriranih kampanja pojedinih propagandnih medija u rukama vlasti.

„Svojim medijskim istupima podigao je svest o štetnosti tabloidizacije medija, države i društva i pružio podršku nezavisnom i objektivnom istraživačkom radu novinara“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, gradeći jaku nezavisnu instituciju koja je građanima bila oslonac tokom proteklih godina, Janković je „na ličnom primeru pokazao da je, uprkos situaciji u kojoj je ugrožena demokratija i pravni poredak, moguće uspostviti samostalne kontrolne organe i da je – bez obzira na pritiske – moguće sistemski braniti prava, slobode i dostojanstvo svih, bez diskriminacije“.

Pokret „Podrži RTV“ poručio je i da od Saše Jankovića kao predsedničkog kandidata očekuje da nastavi da poštuje vrednosti za koje se zalagao do sad i da nastavi da štiti prava građana i medija, te da se zalaže za slobodu govora i opstanak i osnaživanje javnih servisa kao društvenog korektiva, koji rade u javnom interesu štiteći profesionalne standarde.

Ovaj Pokret, nastao kao vid otpora zbog političkih smena novinara i urednika u Radio-televiziji Vojvodine na proleće prošle godine, pozvao je građane da izađu na izbore i glasaju, te poručio da će novinari i novinarke koji ga čine u njihovo i svoje ime a u interesu javnosti i dalje štititi objektivno i odgovorno novinarstvo.

„Pri tome će nas upravo ova podrška obavezati da budemo prvi na listi onih koji će se prema Saši Jankoviću odnositi kritički i profesionalno tokom njegovog budućeg rada“, navodi se u saopštenju.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga