Pokret Podrži RTV: Nateraćemo REM da radi

REM-u danas već upućeno 30 pritužbi

15. mar 2017

Pokret Podrži RTV ocenio je danas kao “skandaloznu” odluku regulatornog tela za elektronske medije (REM) da, uprkos zakonskoj obavezi, ne nadzire rad emitera tokom predsedničke kampanje i poručio da će “naterati” REM da radi svoj posao.

“REM je dužan da osigura istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građanki i građana i Pokret Podrži RTV će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da natera to telo da radi posao zbog kog su osnovani i finansirani novcem svih nas”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će Pokret Podrži RTV pratiti izveštavanje javnih servisa Radio-televizije Vojvodine (RTV) i Radio-televizije Srbije (RTS) do samog kraja kampanje i sve nepravilnosti prijavljivati REM-u.

Navodi se da je na inicijativu Pokreta Podrži RTV REM-u danas već upućeno 30 pritužbi zbog emisije “Ino-strane” koja se emituje nedeljom uveče na Prvom programu RTV-a, a čiji je autor i voditelj nekadašnji portparol Srpskog pokreta obnove, a danas funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović.

“U članu 5. Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje navodi se da funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje da se pojaviljuje u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“, navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV apelovao je na sve građanke i građane da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje i pozvao ih da ih obaveštavaju o svim neregularnostima koje primete u radu emitera ili da uz pomoć formulara na sajtu REM-a sami podnesu prigovore.

“Poseban apel upućujemo kolegama da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora, kako ne bi obesmislili izborni proces, već omogućili građanima da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije, na osnovu koji će moći da donesu odluku 2. aprila”, piše u saopštenju.

Pokret Podrži RTV nastao je u maju prošle godine, kao izraz revolta zbog politički motivisanih smena na RTV-u, nakon lokalnih, pokrajinskih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, aprila prošle godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga