Pokret „Podrži RTV“: Građani da se usprotive plagijatorima koji oduzimaju prave doktorate

Beljanski je meta onih kojima je poslušnost i sila jačeg osnovni princip delovanja

11. nov 2016

Pokret „Podrži RTV“ najoštrije je protestovao zbog odluke Pravnog fakulteta u Novom Sadu o poništavanju doktorata Slobodanu Beljanskom, koju smatraju političkom odmazdom za profesionalan rad i javni angažman Beljanskog na poštovanju ljudskih prava, slobode medija i vladavine prava.

Ovaj Pokret, koji je inače nastao kao odgovor novinara koji su stali u odbranu profesije prilikom politčkih smena u Radio-televiziji Vojvodine, pozvao je javnost da se usprotivi uspostavljanju samovolje političkih i drugih moćnika u upravljanu društvom.

„Poništavanje doktorata uglednom novosadskom advokatu očigledan je nastavak progona onih koji nisu podlegli aktuelnom trendu u društvu prema kojem je poželjno ćutati i ne mešati se u svoj posao“, saopšteno je danas iz Pokreta.

U saopštenju se ističe da je jedan od mogućih motiva za donošenje takve „sramne odluke“, uz one koje je naveo sam Slobodan Beljanski, verovatno i angažman njegove advokatska kancelarije u sporu smenjenog direktora programa Radio-televizije Vojvodine Slobodana Arežine i pokrajinskog javnog servisa kao i javne nastupi Slobodana Beljanskog u kojima iznosio ocene o nezakonitostima u dešavanjima na pokrajisnkom javnom servisu.

„Poražavajuće je za novosadski Pravni fakultet to što je nečije političke interese stavio iznad akademskih standarda i ugleda profesije pravnika. Još tragičnije bi mogle biti posledice takve odluke na studente koji se školuju na ovom Fakultetu i kojima se time poručuje da su interesi nekih krugova moći iznad prava i da njihov matični fakultet krši osnovne uzuse ove izuzetno važne profesije. A tek su nesagledive posledice koliko takva praksa može biti pogubna za društvo u celini, kojem se uskraćuje mogućnost izgradnje vladavine prava“, ukazuje Pokret „Podrži RTV“.

U saopštenju se ocenjuje da je danas Slobodan Beljanski „meta onih kojima je poslušnost i sila jačeg osnovni princip delovanja“, te podseća da je pre nekoliko meseci to bila Radio-televizija Vojvodine „koju su hajdučki zaposeli partijski poslušnici uskraćujući građanima Vojvodine pravo na informisanje, jer se u mraku lakše manipuliše“.

„U mraku tako mogu da vladaju plagijatori koji oduzimaju doktorate uglednim profesionalcima“, dodaje se.

Pokret „Podrži RTV“ apelovao je na univerzitetske profesorei i sve građane da ne dozvole urušavanje osnovnih demokratskih načela i usprotive se samovolji u upravljanu društvom, jer kako napominju, „bez medijskih sloboda, bez pravnika koji poštuju standarde profesije, bez vladavine prava – svaki pristojan i društveno odgovoran građanin može postati meta te samovolje“.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga