- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pokret Ključ promena: Paketi za glasače u sportskom centru

Namirnice i higijenski proizvodi namenjeni za 5.000 paketa koji će biti podeljeni sigurnim glasačima Srpske napredne stranke u narednih nekoliko dana, smeštene su u noći između petka i subote u prostor bazena mladenovačkog SRC „Ljubomir Ivanović Gedža“, saopštio je Pokret „Ključ promena“.

Oni su medijima dostavili fotografije, kako kažu, originalnih dokumenata o „tajnoj sednici Veća na kojoj je ova odluka doneta“, kao i specifikacije svih proizvoda u ovoj nabavci.

Pokret navodi da je 10.000.000 dinara iz budžetske rezerve (oko 2% ukupnog godišnjeg budžeta opštine) opredeljeno 18. januara.

„U subotu u kasnim večernjim satima, nakon saznanja da su sva tri ulaza u magacinski prostor zatvorena i da se dobro čuvaju – naši aktivisti su nekako uspeli da načine i snimke sporne robe“, naveli su u saopštenju.

Pokret navodi da odbornici Skupštine GO Mladenovac, „makar oni opozicioni“, ništa nisu znali o ovom iznenadnom utrošku, a pred samu Skupštinu „ovo važno pitanje o trošenju velikih sredstva pred same izbore nije ni došlo na odlučivanje“.

„Potpuno je jasno da su sredstva opredeljena diskreciono i nelegitimno, stoga zahtevamo odgovore nadležnih. Građani Mladenovca, ali i celog Beograda čiji je deo – moraju da znaju zašto i gde njihov zajednički budžetski novac završava. Ono što je najstrašnije – pitanje je šta se dešava u drugih 16 beogradskih opština, budući da je mladenovački slučaj verovatno samo kap u moru ovakvih poteza“, kažu iz pokreta.

„Ključ promena“ navodi da su ovaj način direktno ugrožena sva demokratska i izborna načela, a legitimnost predstojećih izbora dovedena u pitanje.

Protiv ovakve bahatosti možemo se izboriti na dva načina, a najbolje je kombinovati ih – gerilski, tako što ćemo svaki sličan sramotni čin dokumentovati i iznositi pred javnost, uz potencijalno žrtvovanje čak i sopstvene bezbednosti ili masovnim glasanjem – već 4. marta, kako bi ponedeljak ujutru dočekali uz olakšanje da se ovako beskrupulozna kupovina glasova više nikada neće dešavati, zaključili su.

Nakon izveštavanja N1, iz te opštine su saopštili da je u pitanju „projekat iz oblasti socijalne zaštite“, kao i da je sproveden u skladu sa zakonskom regulativom, da nije reč o predizbornim aktivnostima. Predsednik opštine Vladan Glišić, prethodno, bio je isuviše zauzet da izađe pred kamere N1.

Pokret „Ključ promena“ čine, između ostali, bivši saradnici Ljubiše Preletačevića Belog.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!