Pokret građanske Subotice: Vladajuće stranke kupuju potpise birača i ucenjuju ih

"Da se u izbornom procesu svima omoguće ravnopravni uslovi"

14. mar 2020

Pokret građanske Subotice optužio je danas lokalne vlasti u Subotici, koje predvode Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), da grubo krše i zloupotrebljavaju izborna pravila i izborni proces tako što primoravaju ili potplaćuju sugrađane da daju potpis za liste vladajućih stranaka.

“Javna je tajna da se masovno potpisi podrške naših sugrađana određenim izbornim listama plaćaju gotovim novčanim iznosima. Radi se o organizovanom procesu i radnjama koji se odvija pred očima nadležnih državnih insititucija”, naveo je Pokret građanske Subotice u saopštenju za javnost.

Optužili su stranke na vlasti da grubo zloupotrebljavaju resurse javnih preduzeća, vozni park, službene telefone i dodali da zaposleni u javnim preduzećima i javnim ustonovama ne dolaze na posao danima i nedeljama, te rade za potrebe stranaka na vlasti u predizbornoj kampanji, a vode se u tim preduzećima kao da su na radnim mestima uz prećutnu saglasnost rukovodilaca javnih preduzeća i javnih ustanova.

“Vlasnici ili ovlašćeni rukovodioci određenih privatnih preduzeća koja su ostvarila vešemilionske novčane iznose u evrima u vidu bespovratnih sredstava od fondova i fondacija, domaćih i stranih, nalagali su svojim zaposlenima da daju svoje potpise podrške strankama na vlasti, i organizovali njhov prevoz na overu potpisa podrške zaposlenih tim listama”, naveo je Pokret građanske Subotice.

Prema njihovim rečima, velika većina poljoprivrednika i preduzetnika koja je ostvarila bespovratna i podsticajna sredstva preko fondacije Prosperitati pozivana je iz kancelarije te fondacije da daju svoj overeni potpis podrške “jednoj stranki koja je u vladajućoj koaliciji”.

Mediji su raniji pisali da Fondaciju prosperitati, preko koje vlada susedne mađarske plasira novac za projekte u Vojvodini, vode kadrovi SVM-a.

“Naravno da se takvi nalozi i pozivi ne odbijaju, jer u suprotnom dovodiš svoj posao, svoju egzistenciju ili mogućnost ponovnog dobijanja bespovratnih sredstava u pitanje”, naveo je Pokret građanske Subotice.

Dodali su da se suočavaju sa situacijom da je onemogućeno da se overeni potpisi podrške sakupljaju u prostorijama njihove, i u mesnim zajednicama na mestima i terminima koji su unapred rezervisani i zahtevali da se u izbornom procesu svim omoguće ravnopravni uslovi.

“Shvatajući tešku situaciju izazavanu epidemijom koronavirusa, javno pozivamo nadležne državne institucije da donesu jasne odluke o daljem toku izbornog procesa, poštujući načelo ravnopravnosti svih učesnika”, poručio je Pokret građanske Subotice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga