Pokret građanske Subotice inicirao poništenje odluke za Danila Kiša

"Blamaža lokalne samouprave i zvanja počasni građanin"

03. jula 2019

Pokret građanske Subotice saopštio je danas da je inicirao poništenje Odluke o dodeli zvanja počasni građanin – Danilo Kiš, u tom gradu.

U saopštenju se navodi da će ta odluka biti na sledećoj sednici Skupštine grada Subotice, koja bi trebalo da bude održana 11. jula.

„Očekujemo usvajanje predložene Odluke, kako bi se izbegla daljnja blamaža lokalne samouprave i zvanja počasni građanin Subotice“, dodaje se še u saopštenju.

Više od 160 istaknutih javnih ličnosti podržalo je ranije zahtev Mirjane Miočinović, teatrološkinje i Kišove prve supruge, nosioca autorskih prava na Kišova dela, da vlasti u Subotici povuku odluku o dodeli zvanja počasnog građanina.

U toj peticiji, potpisnici su naveli da je „neprimereno i neprihvatljivo“ donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, koji „svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela„.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, medijima je izjavio da „neće povući predlog i grad Subotica neće poništiti odluku“.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga