Pokret centra: Skupština Srbije mora da raspravlja o inicijativama građana

"Moć građana je veća od samovolje i moći pojedinca”

17. avg 2018

Pokret centra predao je Skupštini Srbije predlog izmena zakona koji se tiče referenduma i narodne inicijative, čija je suština da se inicijative građana, potkrepljenje sa desetinama i stotinama hiljada potpisa, moraju uvrstiti u dnevni red sednica državnog parlamenta.

“Na desetine, stotine hiljada potpisa građana prikupljenih u raznim narodnim inicijativama stoje u fiokama. Obaveza onih koji donose zakone je da se takvi zahtevi uvaže i stave na skupštinsku raspravu. Moć građana je veća od samovolje i moći pojedinca”, navela je na društvenim mrežama jedna od osnivačica Pokreta centra Tatjana Macura.

Prema njenim rečima, građani su do sada pokrenuli mnogobrojne inicijative, ali su one zbog nedorečenosti važećih zakona ostale zaboravljene u fiokama i nikada nisu stigle na skupštinsku raspravu.

Dodala je da inicijative građana skupština mora da ispoštuje, jer je “snaga građana veća od snage pojedinca, pa makar on bio i narodni poslanik”.

Podršku ovom predlogu dao je i Igor Jurić iz Fondacije “Tijana Jurić”.

“Mislim da je važno da i mi, ‘obični’ građani imamo pravo da menjamo našu zemlju da bi se osećali bolje i sigurnije. Prikupili smo 160.000 potpisa i nikoga nije briga. To mi baš i ne liči na demokratiju. I ovo nije političko već životno pitanje, pitanje svih građana naše zemlje”, naveo je Jurić na Tviteru.

Njegova kćerka Tijana oteta je i ubijena kod Bajmoka na severu Vojvodine, 2014. godine.

Igor Jurić je Skupštini Srbije predao peticiju za uvođenje doživotne zatvorske kazne za ubice dece.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga